Novo izdanje Vremena smrti Dobrice Ćosića

Izvor: Prva.rs, 05.Jun.2014, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo izdanje "Vremena smrti" Dobrice Ćosića

O ovoj značajnoj knjizi srpske književnosti govorili su i akademik i dramski pisac Dušsan Kovačević, istoričar Predrag Marković, direktor i glavni urednik "Nedeljnika" Veljko Lalić i pisac Marko Krstić. 

Akademik Kovačević, koji je i sam napisao dramu o jednoj epizodi sa početka Prvog svetskog rata "Sveti Georgije ubija aždahu" za Tanjug je odgovorio na nekoliko pitanja vezanih za Ćosićevu tetralogiju u kojoj je prikazano jedno od najtežih i najsudbonosnijih razdoblja >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << u istoriji Srbije, od jeseni 1914. pa do proleća 1916. godine.
"Mislim da je najvaznije što se sada posle četvrt veka pojavljuje knjiga koja na najboljii, najtragičniji način dočarava to najtragičnije doba srpske istorije" konstatovao je akademik i dodao da "ne voli kada nam se omakne da kažemo "da se slavi pobeda u Cerskoj bici, jer to nije proslava već opelo za sve izginule". 

"Da samo navedem jedan podatak da je tokom bitke za samo dve sedmice izginulo 250 oficira, 16 065 podoficira i vojnika, a 20.000 je ranjeno, eto to je to vreme smrti", nadovezao se Kovačević. 

On misli da Ćosićevo delo nije roman reka, već najbolje svedočanstvo o tom vremenu koje nove generacije ne znaju. 

Na pitanje da li je bilo reči o snimanju filma, tv serije ili nove dramatizacije nekog drugog dela iz romana, osim one koji je uradio Borislav Mihajlović Mihiz o Valjevskoj bolnici, Kovačević je ispričao da je "bilo govora pre jedno deset godina i da je on učestvovao u svojstvu savetnika porodice Ćosić". 
"Trebalo da je da snimi tv serija, ali su se izmenile okolnosti i nije došlo do njene realizcije" sa žaljenjem je konstatovao Kovačević i podsetio na veliki uspeh koji je doživela drama bazirana na "Vremenu smrti" i koliko je ljudi videlo tu predstavu. 

"Nadam se da će uskoro biti ponovo postavljena, jer mislim da je to red da takva predstava bude na repertoaru nacionalnoj teatra" smatra akademik. 

Prema njegovom mišljenju, male su šanse da se u neko dogledno vreme snime film ili tv serija na osnovu knjige, jer to je izuzetno teško realizovati, jer čim se radi o nekom prošlom vremenu to je veoma skupo".
"Takav projekta se ili radi ili ne radi, a zna se veoma dobro kako to treba uraditi, jer ne sme da se skrnavi tako važna, velika, tragična priča ", smatra Kovačević i očekuje "da bi se o tome trebalo odlučivati u okviru nacionalanog programa na nivou Ministarstva kulture, jer pojedinici ili pojedine produkcije ili filmske kuće nisu u mogućnosti da same urade posao do kraja. 

Nakon veoma zanimljivog i veoma živog razgovora učesnika promocije specijalni gost, prvak drame Narodnog pozorišta Mihajlo Miša Janketić je sjajno izveo monolog vojvode Mišića pred početak Cerske bitke, da bi na najbolji način dočarao onaj nesalomivi duh srpskog naroda u čiju slavu je Ćosić napisao svoje remek delo.

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

PROMOCIJA: Vreme smrti najvažnije ostvarenje o Prvom svetskom ratu

Izvor: Kurir, 06.Jun.2014, 08:30

O knjizi koja opisuje Veliki rat govorili Predrag Marković, Dušan Kovačević, Veljko Lalić i Marko Krstić..Posle dve i po decenije pred čitaocima se ponovo našlo najznačajnije delo o Prvom svetskom ratu - „Vreme smrti“ Dobrice Ćosića...Roman u četiri dela koji opisuje prilike u Srbiji...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.