Novinari „EuroBlica“ pronašli „Austrodžet“

Izvor: Blic, 13.Maj.2011, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari „EuroBlica“ pronašli „Austrodžet“

BANJALUKA - Ono što nije uspelo Ministarstvu saobraćaja i veza RS, uspelo je redakciji “EuroBlica” - našli smo austrijsku avio-kompaniju “Austrodžet”. Njihovu novu adresu, do koje Ministarstvo ne može da dođe i da naplati 153.498 KM, saznali smo na izuzetno brz i jednostavan način - njihovom novom veb-sajtu www.austrojet.at.

Sedište firme, kako se navodi na stranici, više nije u Salcburgu, nego u Beču, a dat je i novi broj telefona. Osim toga, na sajtu se može >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saznati još samo da je kompanija nedavno prodata.

Nije pomoglo ni

osam miliona KM

Jedini međunarodni aerodrom u RS u Mahovljanima u Banjaluci je u velikim gubicima zbog čega je Vlada RS nedavno odlučila da ga sufinansira iz budžeta sa 50.000 KM svakog meseca, odnosno 600.000 KM godišnje. Vlada se odlučila za ovaj potez kako preduzeće ne bi otišlo u stečaj. Sa ovog aerodroma imaju tek dve linije, do Ljubljane i Ciriha. Podsećamo da je Vlada još 2008. dokapitalizovala aerodrom sa osam miliona maraka.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS juče nam nisu odgovorili da li su našli način da od bivšeg strateškog partnera "Austrodžeta” vrate novac poreskih obveznika.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u izveštaju o finansijskom poslovanju Ministarstva saobraćaja i veza RS otkrila je da je ministarstvo, nakon što je pre dve i po godine raskinulo ugovor sa "Austrodžetom”, tužilo ovu kompaniju zbog potraživanja avansa. Sudski spor pokrenut je 2009. godine pred sudom u Salcburgu, a postupak je okončan u korist Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Presuda nije pravosnažna, jer je tuženi u međuvremenu promenio adresu i pozivi suda se vraćaju.

Tih 153.498 KM plaćeno je "Austrodžetu” kao avans koji je po okončanju ugovora trebalo da vrate. Osim toga, za šest meseci saradnje iz budžeta RS dobili su više od 1,1 milion maraka.

Koliko je ovaj aranžman bio finansijski poguban po poreske obveznike, pokazuje i to da je od kraja aprila do 15. oktobra 2008. godine na relaciji Salcburg - Banjaluka - Salcburg prevezeno svega 950 putnika, a prosečno po jednom letu bilo je 11,3 putnika u avionu sa 37 putničkih sedišta.

Na osnovu ugovora, poreski obveznici RS su na ime "praznih sedišta” platili "Austrodžetu” oko 400.000 evra, dok je Aerodrom u Mahovljanima ostvario prihod od oko 51.000 KM.

Iako je bilo dogovoreno, "Austrodžet” nije otvorio avio-školu i avio-servis u sklopu banjalučkog aerodroma. Kada smo pitali za opravdanost šestomesečnog ugovora, u Ministarstvu saobraćaja i veza RS su nam rekli da je linija projektovana zbog promocije Republike Srpske i otvaranja Banjaluke prema Evropi, a ne zbog ekonomske opravdanosti. Tada su tvrdili da su tom saradnjom stvoreni uslovi za komunikaciju privrednika.

- Zahvaljujući ovoj liniji, ostvareno je više poslovnih veza sa preduzećima iz Austrije, a Srpsku su posetile ličnosti poznate u svetu biznisa - opravdavali su u Ministarstvu neprofitabilan ugovor.

Povezanost sa Salcburgom je doprinela i, tvrde u Ministarstvu, povećanom interesu za ulaganja i poslovnu saradnju sa Aerodromom Banjaluka.

- U tom smislu ostvareno je više poseta upravi aerodroma, a zainteresovani za saradnju su frankfurtski aerodrom, preduzeće koje upravlja aerodromima u Poljskoj - naveli su u resoru saobaraćaja.

Poručili su da bi, ako bi se nastavilo odvijanje saobraćaja sa našeg aerodroma, pravi rezultati bili vidiljivi tek nakon dve do tri godine, uz uslov da se pokrenu veće privredne aktivnosti u RS, da se izmeni postojeći vizni režim koji je jedan od glavnih uzroka pune neiskorišćenosti uspostavljenih avio-linija. U međuvremenu, vizni režim je promenjen, a od ovih planova ostali su samo - veliki gubici.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.