Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2017, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nović: OBA pod političkim uticajem

BANJALUKA - Član Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad Obavještajno bezbjednosnom agencijom (OBA) Sredoje Nović izjavio je da je OBA pod političkim uticajem i da u radu te agencije postoje ozbiljni problemi.

Nović je rekao da OBA već nekoliko mjeseci potresaju afere jedan za drugom, te da nakon afere "Ušće", koja se odnosila na nalog da se obrađuje rukovodstvo Srbije i Srbija kao zemlja, sada postoji i sukob na relaciji direktor i glavni inspektor OBA, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je dostigao tačku ključanja.

On kaže da službe treba da služe interesima zemlje, ali su latentna opasnost za narušavanje dobrih odnosa u regionu i šire.

"Ukoliko obavještajne službe izađu izvan okvira i ako pojedinci iz političkih struktura njima upravljaju, to će nanijeti neprocjenjivu štetu. OBA je pod političkim uticajem i tu nema dileme", rekao je Nović za "Večernje novosti".

On je dodao da pojedini političari dobijaju transkripte prisluškivanih razgovora zvaničnika u BiH i iz njih iznose podatke.

Izvori "Večernjih novosti" iz srpskih obavještajnih službi potvrdili su da je ranije bilo saznanja o pokušajima da se pojedini funkcioneri Srbije, dok su na teritoriji BiH, stave pod nadzor.

Isti izvor navodi da srpske obavještajne službe preduzimaju sve rapoložive mjere i da odgovaraju na djelovanje stranih obavještajnih agencija.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Obavještajni sektor uzburkao duhove

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Jul.2017

SARAJEVO - Većina članova parlamentarne Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) smatra da je ova agencija pod političkim pritiskom i da u njenom radu postoje ozbiljni problemi...Damir Bećirović (DF), član Komisije, smatra da se politički uticaj na OBA...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.