Novi zakon za nova ovlašćenja izvršitelja

Izvor: NTV.rs, 03.Nov.2015, 11:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon za nova ovlašćenja izvršitelja

BEOGRAD – Svetlana Manić iz Komore izvršitelja izjavila je danas da će novi zakon omogućiti kraći i jeftiniji postupak za rešavanje kako novih, tako i starih predmeta.
Manić je za RTS rekla da će po novom zakonu o izvršenju i obezbeđenju građani imati ovlašćenje da u roku od 60 dana odluče da li će u njihovom slučaju izvršenje sprovoditi sud ili izvršitelji.
Ona je ukazala da sada proces izvršenja traje znatno kraće i dodala da su izvršitelji za tri godine >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << rada rešili oko 200.000 predmeta.
Manić je napomenula da će sada i stari predmeti početi da se rešavaju i dodala da po novom zakonu izvršitelji mogu doneti i rešenja kao što to čini sud.
Građani imaju pravo žalbe na rešenje izvršitelja, a o njima će odlučivati Viši sud, istakla je Manić i dodala da se time ujednačava i dobija bolja sudska praksa.
Manić je podvukla da moguće žalbe Višem sudu neće odlagati izvršenje jer, kako kaže, sudovi će brzo i efikasno odlučivati o tim žalbama.
Ona je podsetila da je kontrola rada izvršitelja do sada bila trostruka i dodala da se novim zakonom bolje regulišu eventualni prestupi izvršitelja.
Na podsećanje da je jedna od osnovnih zamerki da je skup postupak u kome učestvuju izvršitelji, Manić je rekla da će se novim zakonom smanjiti iznosi tarifa i dodala da još ne zna za koliko, ali da je sasvim izvesno da će za najmanje tarife i postupak biti značajno jeftiniji.
Izvršitelji će, kako je rečeno, uskoro postati nadležni za sva izvršenja, osim ona u porodičnim sporovima i vraćanja radnika na posao, a osim toga, moći će da naplaćuju i dugove koji su nastali i pre uspostavljanja te profesije.
Tanjug 03 Novembar 2015 09:28
Foto Tanjug, O. Toskić, ilustracija

Nastavak na NTV.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.