Novi zakon o zaštiti uzbunjivača

Izvor: B92, 04.Jul.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi zakon o zaštiti uzbunjivača

Beograd -- Model Zakona o zaštiti uzbunjivača trebalo bi u narednih godinu dana da bude ponudjen vladi i parlamentu na usvajanja.

Kako je navedeno u saopštenju poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljuba Šabića, uz značajnu materijalnu pomoć ambasada Velike Britanije i Holandije, on će biti u mogućnosti da u narednih godinu dana realizuje projekat koji bi mogao bitnije doprineti popravljanju stanja u oblasti "duvača u pištaljku". >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Realizacija projekta podrazumeva angažman relevantnih domaćih i stranih stručnjaka, ozbiljnu analizu medjunarodnih i uporedno-pravnih rešenja, organizaciju medjunarodnog ekspertskog skupa i kao finalni rezultat izradu kvalitetnog modela Zakona o zaštiti uzbunjivača koji će nakon stručne javne rasprave biti ponudjen vladi i parlamentu na usvajanje.

"Zaštita uzbunjivača je bez sumnje jedna od najvažnijih pretpostavki za ostarivanje rezultata u borbi protiv korupcije", rekao je Šabić i dodao da već prilično dugo izostaju neophodni rezultati u borbi protiv korupcije, a da praksa pokazuje da uzbunjivači, gotovo po pravilu, prolaze veoma loše.

On je podsetio da je pre oko dve godine i Parlamentarna skupština Saveta Evrope naglasila značaj pitanja uzbunjivača i usvojila Rezoluciju o njihovoj zaštiti kojom je pozvala sve države članice da preispitaju odgovarajuće propise i obezbede adekvatan status i zaštitu ljudima koji su radi zaštite javnog interesa i suprostavljanja kriminalu, korupciji, kršenju ljudskih prava... došli u sukob sa pravilima i zbog toga snose sasvim nezaslužene konsekvence.

"U Srbiji, naravno, i bez rezolucije imamo više nego dovoljno razloga da se tim pitanjem pozabavimo na odgovarajući način", rekao je Šabić i upozorio da država na normativnom planu ipak nije preduzela praktično ništa da bi popravila pravni položaj uzbunjivača, navedeno je u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Model Zakona o zaštiti uzbunjivača u pripremi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2012

BEOGRAD -..Model Zakona o zaštiti uzbunjivača trebalo bi u narednih godinu dana da bude ponuđen vladi i parlamentu na usvajanja, izjavio je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, koji je o tom projektu danas razgovarao sa ambasadorom Velike Britanije...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.