Novi vladin sajt predstavljen u Savezu slepih Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Nov.2018, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi vladin sajt predstavljen u Savezu slepih Srbije

Novi sajt Vlade Srbije, koji sadrži softver "text-to-speech" i dostupan je slepim i slabovidim osobama, predstavljen je danas u Savezu slepih Srbije, u pristustvu premijerke Ane Brnabić, koja je poručila da vlada mora da bude u službi svih svojih građana.

"Često je potrebno da se namerno podsetimo i skrenemo pažnju svima, vladi, ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, institucijama, da moraju da budu u službi svih građana", rekla je Brnabić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ona je istakla da je i novi sajt vlade dobar podsetnik da, kada se nešto radi, novi proizvod ili usluga, mora da se vodi računa da to bude dostupna i pristupačna svima, laka za korišćenje za sve, uključujući sugrađane sa bilo kojim vidom invaliditeta.

Brnabić je navela i da će vlada nastaviti da unapređuje sajt, kako bi on bio još funkcionalniji i dostupan osobama sa svim vrstama invaliditeta.

Direktor vladine Kancelarije za IT Mihailo Jovanović istakao je da je posvećenost slabovidim i slepim osobama nešto što je prvi put urađeno u regionu, i to baš na sajtu vlade.

U Savezu slepih Srbije zadovoljni su što je vlada imala na umu pristupačnost njenom sajtu, kako bi im olakšala korišćenje, i dodaju da se nadaju da će i drugi slediti taj primer.

Predsednik Milan Stošić rekao je da je važno da svi zajedno radimo da bi se položaj slepih sa margina pomerio ka središtu aktivnog, stvaralačkog života.

"Nikada veću podršku nadležnih nismo imali nego u poslednje dve godine", podvukao je Stošić.

On je istakao da je na godišnjoj skupštini Saveza u junu doneta odluka da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove godine bude proglašen počasnim članom Saveza slepih Srbije, zbog uspešne saradnje i inicijativa koje je pokrenuo.

Stošić je rekao da će predložiti Upravnom odboru, da sledeće takvo priznanje iduće godine dobije premijerka Ana Brnabić.

On je ukazao i da je jedan od problema slepih i slabovidih zapošljavanje, iako postoje zakonske odredbe koje se odnose na zapošljavanje osoba sa invaliditetom i dodao da treba raditi da se zakoni bolje sprovode, ali i afrmišu kreativne mogućnosti slepih i slabovidih, kako bi se smanjile predrasude.

Odgovarajući softver "text-to-speech" uradili su domaći stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i novosadska kompanija AlfaNum.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novi sajt Vlade lako dostupan slepim i slabovidim osobama

Izvor: RTS, 09.Nov.2018

Za samo tri dana otkako je novi sajt Vlade pušten u funkciju, stiglo je oko 300 pitanja građana, a ministarstva imaju rok od 72 sata da odgovore. Sajt je redizajniran posle 14 godina i prvi put sadrži softver koji omogućava lako korišćenje slepim i slabovidim osobama. Novi portal predstavljen...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.