Izvor: Politika, 26.Jan.2014, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi sudovi rade, ali nema dovoljno sudija

Prioritet u 2014. godine biće rešavanje starih predmeta. – Donete i prve presude. – Analiziraju se nastali problemi u tužilačkoj istrazi

Novi osnovni sudovi u Srbiji još nemaju dovoljan broj sudija i dovoljno kompjutera, ali će ti problemi uskoro biti rešeni. Visoki savet sudstva raspisaće konkurs za 112 sudija osnovnih sudova, a kompjuteri će biti nabavljeni.

– Sve sudnice u Srbiji otvorene su 8. januara. Sada već svih 66 osnovnih sudova i 19 sudskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jedinica radi normalno. Uspešno je izvršena raspodela predmeta. Prva presuda u 2014. godini doneta je 3. januara u novom sudu u Arilju, gde je do sada radila sudska jedinica, a u krivičnoj materiji prva odluka doneta je 8. januara u novoosnovanom sudu u Dimitrovgradu – kaže Danilo Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave.

Ove nedelje Nikolić je obišao nove osnovne sudove u Sjenici i Ivanjici, gde su do 1. januara radile samo sudske jedinice. Vršioci funkcija predsednika ovih sudova već su napravili programe rešavanja starih predmeta i izvestili su ministarstvo da im nedostaje po nekoliko sudija i kompjutera.

– U Osnovnom sudu u Sjenici treba da radi sedam sudija, a ima ih troje. U Osnovnom sudu u Ivanjici sistematizacijom je predviđeno osam sudija, a ima ih četvoro. U Sjenici nedostaje sedam kompjutera – kažu u Ministarstvu pravde i državne uprave.

Ponegde nedostaje i prostor, kao što je slučaj sa sudom u Novom Pazaru, pa je u planu dogradnja postojeće zgrade.

Beogradski sudovi takođe nemaju dovoljno smeštajnih kapaciteta. Zgrada „Aeroinženjeringa” u Novom Beogradu će uskoro biti adaptirana, pa se najpre očekuje da se tamo preseli jedan deo parnice, a renovira se i zgrada u Katanićevoj, mada još nije definitivno odlučeno koje će sudije u njoj raditi. U planu je da Prekršajni sud bude u novoj zgradi.

Beograd sada ima tri, umesto dosadašnja dva, osnovna suda, koji rade u Palati pravde u Savskoj ulici, zatim u zgradi bivšeg Četvrtog opštinskog suda u Novom Beogradu, kod Starog Merkatora, i u zgradi bivšeg Petog opštinskog suda u Ustaničkoj ulici, preko puta zgrade takozvanog Specijalnog suda. Međutim, predmeti su ostali u istim zgradama jer su podeljeni po materijama – krivičnoj, parničnoj, vanparničnoj i izvršnoj.

– U Beogradu se sve materije sude u zgradama gde su i do sada suđene. Tako će krivica za ceo Beograd i dalje biti u Palati pravde, parnica za sva tri suda u Ustaničkoj ulici, a vanparnica i izvršenja radiće se u Novom Beogradu – kaže Nikolić.

Prioritet u 2014. godini biće rešavanje starih predmeta, ističu u ministarstvu. Zato će već u ponedeljak, 27. januara, u Palati pravde biti predstavljen Nacionalni plan za smanjenje broja starih predmeta.

Predsednici svih sudova u Srbiji doći će u ponedeljak u beogradsku Palatu pravde, gde će im Nacionalni plan predstaviti predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević.

Program rešavanja starih predmeta već je prošle godine započeo kao pilot projekat u deset osnovnih sudova, uz podršku američke organizacije USAID.

Punom parom radi i komisija koja analizira probleme u tužilačkoj istrazi, koja se sprovodi od 1. oktobra prošle godine u svim krivičnim predmetima. Zbog malog broja optužnica u prvom dvomesečnom periodu, ministar Nikola Selaković naložio je osnivanje komisije stručnjaka koja će uočiti probleme i koja uskoro treba da podnese izveštaj.

Srbiji nedostaju i zamenici javnih tužilaca, pa je Državno veće tužilaca raspisalo konkurs za 47 upražnjenih mesta u osnovnim tužilaštvima, za koja mogu da konkurišu i tužilački pomoćnici. Očekuje se da konkursom za 112 sudijskih mesta delimično bude rešeno i pitanje velikog broja sudijskih pomoćnika koji godinama rade u pravosuđu.

Visoki savet sudstva već je objavio oglas za popunu upražnjenih sudijskih mesta u Vrhovnom kasacionom sudu, Upravnom sudu, Osnovnom sudu u Dimitrovgradu i prekršajnim sudovima u Sjenici i Preševu.

Prvih mesec dana rada nove sudske mreže biće sagledano na sastanku Komisije za sprovođenje Nacionalne strategije reforme pravosuđa, koja je zakazana za 31. januar u Visokom savetu sudstva.

Aleksandra Petrović

objavljeno: 26/01/2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.