Novi skandal trese finsku vladu

Izvor: B92, 28.Jul.2023, 23:35

Novi skandal trese finsku vladu

Nova finska vlada formirana je pre samo mesec dana a već se suočava sa trećim skandalom povezanim sa rasizmom.

Vili Ridman, koji je član desničarske Partije Finaca, koristio je rasistički jezik u privatnim porukama sa svojom tadašnjom devojkom iz 2016. godine, preneo je finski "Helsingin sanomat".

Prema izveštaju tog medija, Ridman je rekao da bi radije "zabranio one koji nose marame za glavu (hidžab), nego same marame", dok je svojoj tadašnjoj partnerki, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što je ona predložila tradicionalno hebrejsko ime za dete, rekao da "mi nacisti baš i ne volim takve stvari".

Ridman je u tom trenutku imao 30 godina i bio je poslanik u finskom parlamentu i član partije Nacionalna koalicija.

On je početkom ove godine prešao u Partiju Finaca, da bi u julu bio postavljen na mesto ministra ekonomije.

Premijer Finske Peteri Orpo razgovarao je sa liderima partija vladajuće koalicije o Ridmanovim porukama. On želi da pošalje jasnu poruku "Fincima i ljudima u ostatku sveta da rasizam neće biti tolerisan u Finskoj", prenosi "Politiko".

"Čak iako su to privatne poruke, mi ni pod kojim uslovima ne možemo da prihvatimo ovakav jezik", rekao je Orpo, ali nije precizirao da li će Ridman biti smenjen.

Uvredljive poruke "Helsingin sanomatu" je poslala njegova bivša devojka, a Ridman je u odgovoru na to na Tviteru taj list opisao kao "platformu za one koji su ranije lagali o meni".

Taj list ga je već napadao u junu 2022. godine, tvrdeći da je on "zloupotrebljavao svoj politički status kako bi upoznao mlade žene".

Ridmanov prethodnik na funkciji ministra ekonomije Vilhelm Junila podneo je ostavku nakon samo 16 dana na toj funkciji nakon neprimerenih šala o nacizmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.