Novi servis pomoći osobama ometenim u razvoju

Izvor: Studio B, 18.Sep.2013, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi servis pomoći osobama ometenim u razvoju

Deca sa smetnjama u razvoju i njihovi roditelji dobili su u Beogradu novi i još jedan siguran kutak za sebe.

U domu „Sremčica" otvoren je novi objekat - Predah za porodice dece i mladih sa smetnjama u razvoju, koji roditeljima omogućava da dete u Predahu ostave na nekoliko sati ili nekoliko dana, kako bi mogli da završe neodložne obaveze, otputuju ili se jednostavno odmore.

Ideju, koja je potekla iz Saveza Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama, >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << podržali su Ministartstvo rada i socijalne politike, Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom i dom „Sremčica".

"Predah usluga" podrazumeva povremeno, kratkoročno odvajanje dece sa smetnjama u razvoju od roditelja, s ciljem osamostaljivanja i socijalizacije dece, a pre svega je namenjena roditeljima, kojima pruža mogućnost odmora od svakodnevne brige o detetu, kao i priliku za obavljanje različitih porodičnih i profesionalnih obaveza. 

Otvaranju ovog objekta prisustvovali su ministar rada, zaposljavanja i socijalne politike Jovan Krkobabić i državna sekretarka Brankica Janković. Ministar je poručio da je ovo za sada prvi takav objekat, koji istovremeno pruža odmor deci i roditeljima.

"Ovo je prva takva ustanova i u narednom periodu ćemo ih raditi u svim domovima Srbije. Nadam se da ćemo u doglednom vremenu u svim ustanovama imati ovakav jedan kutak", kazao je Krkobabić novinarima nakon obilaska objekta. 

Janković je ponovila da je cilj Ministarstva da u narednom periodu većina ustanova organizuje jedan ovakav servis "upravo u cilju transformacije tih ustanova i dalje institucionalizacije svih naših ustanova za decu i omladinu što jeste krajnji cilj reforme sistema socijalne zaštite". 

Ona je dodala da je plan Ministarstva da u narednom periodu sve lokalne samouprave u Srbiji imaju organizovane različite servise podrške građanima koji žive na teritorilji te lokalne samouprave.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.