Novi referendum o nezavisnosti: Poznat datum

Izvor: B92, 28.Jun.2022, 23:37

Novi referendum o nezavisnosti: Poznat datum

Škotska premijerka Nikola Stardžen predložila je danas da 19. oktobra naredne godine bude održan drugi referendum o nezavisnosti Škotske.

Sterdžon je rekla da će pitanje biti isto kao i na prethodnom referendumu, koji je održan 2014. godine: "Da li bi Škotska trebalo da bude nezavisna zemlja"?

Ona je najavila da će pisati britanskom premijeru Borisu Džonsonu kako bi zatražila zvaničnu saglasnost za održavanje glasanja. Sterdžon je poručila da će nastaviti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa planom za održavanje referenduma i ukoliko ne dobije odobrenje, prenosi Bi-Bi-Si.

Ona je naglasila da bi bilo koji referendum trebalo da bude u skladu sa zakonom i Ustavom i da će se od Vrhovnog suda tražiti da donese presudu o potencijalnim pravnim pitanjima u vezi sa održavanjem glasanja, bez odobrenja britanske vlade. Škoti su na referendumu 2014. godine glasali sa 55 odsto "za" i 45 "protiv" za ostanak u Velikoj Britaniji, ali su nakon Bregzita i načina na koji se vlada borila sa krizom korona virusa porasli zahtevi za ponovno održavanje referenduma.

"Škotski parlament će objaviti predlog zakona o referendumu o nezavisnosti sa zakazanim datumom glasanja 19. oktobra 2023. godine, rekla je prva ministarka Škotske Nikola Sterdžon. London je priznao nezavisnost Kosova bez referenduma i bez "posebnog zakona". A znamo da su Britanci ljudi tradicije i sudske prakse. Zar nije tako, ministre zaklade?

Uzgred, Liz, zašto podanici Njenog Veličanstva ne žele da žive u tako uspešnoj zemlji kao što je Britanija, koja masovno zahteva nezavisnost od Kraljevine? Ispostavilo se da dok se britanska ministarka spoljnih poslova u tenku vozi po baltičkim zemljama u potrazi za Crnim morem i lobira za snabdevanje Ukrajine oružjem, njena zemlja puca po šavovima", napisala je Marija Zaharova na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.