Novi put kroz Stijene zbližava dve opštine

Izvor: Blic, 02.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi put kroz Stijene zbližava dve opštine

KOTOR VAROŠ - Ilija Kuzmić (82), penzioner iz Grabovice kod Kotor Varoši, inicirao je gradnju puta Paličak-Markovići, pravac koji skraćuje relaciju Kotor Varoš - Kneževa za 50 kilometara. On tvrdi da je reč "lako savladivom terenu", sa izuzetkom lokaliteta Stijene, gde je potrebna pomoć minera.



- Put Paličak-Markovići od neprocenjivog je značaja za obe opštine i čudom se ne mogu načuditi kako niko nikada nije pokrenuo inicijativu da probije ova tri kilometra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ovaj put bi vodio preko Valovlja, Skakavca, Knezova i Čekrka što bi otvorilo razvojne mogućnosti Markovića i celog kraja - pojašnjava Kuzmić. Podsećajući da je nedavno obnovljena saobraćajnica od Mikanovića do Palička, a na kneževskoj strani postoji put do Stijena, on je naglasio da je su ove dve opštine ostale udaljene 50 kilometara. Kuzmić pojašnjava da su građani Kotor Varoši primorani da do Kneževa putuju lošim putem preko Sokolina i dalje, potez zimi često neprohodan zbog snega pa vozači do Kneževa voze preko Banjaluke. Prema njegovim rečima i lako je izračunati koliko su meštani oštećeni jer pravac Paličak-Markovići nije probijen. Kuzmić najavljuje da će razgovarati sa opštinarima u Kotor Varoši i Kneževu i od njih zatražiti pomoć. Znam da sam se prihvatio teškog posla i da ćemo bez pomoći opštine teško doći do cilja, ali neće nam biti teško otići ni do Vlade RS i od njih zatražiti pomoć, jer se radi o projektu od kojeg će koristi imati buduće generacije - zaključio je Kuzmić. Spajanje ovih puteva, kaže, zaustavilo bi odlazak mladih iz Grabovice i Srpske Duboke:

- Bez dobrog puta nemoguće je očekivati razvoj sela, a mene duša zaboli kada vidim napuštena nepregledna prostranstva poviše Knezova i Samarića, koja su u dobra vremena odzvanjala od pesme pastira i rike volova. Nekada je svaka domaćinska kuća u brdima oko Grabovice imala po 100 ovaca, desetak goveda i pet-šest konja, a sada u celom selu nema ni 50 ovaca, farme i tovilišta zjape prazna, a plodne oranice zarastaju u korov.

- Za sve je kriva nebriga društva za selo. Da je pre 30 godina urađeno ono na čemu ja sada insistiram ovaj kraj bi bio jedan od najrazvijenijih u RS. Bog nam je dao plodnu zemlju, čiste reke i prirodne lepote, kakvih se ni Švajcarska ne bi postidela, ali mi ništa od toga nismo znali iskoristiti. Pod starost sam odlučio da promenim svest ljudi i radiću to sve do sudnjeg dana - kaže Ilija Kuzmić.

Skakavac za turiste

- Put od Palička u kotorvaroškoj do Markovića u kneževskoj opštini razvio bi turizam jer trasa prolazi pored vodopada i eko-zone Skakavac, bisera netaknute prirode podno Ježice. U okolini se nalazi i nekoliko vodenica starih više od 100 godina - napominje starina Ilija Kuzmić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.