Novi preokret u istrazi Ergenekona u Turskoj

Izvor: Southeast European Times, 27.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi preokret u istrazi Ergenekona u Turskoj

Tužioci koji istražuju „duboku državnu zaveru” preusmeravaju pažnju na vanpravna ubistva koja su navodno počinjena nad Kurdima.

27/03/2009

Ajhan Šimšek za Southeast European Times -- 26/03/09

Kontroverzna istraga u Turskoj dobila je novu dimenziju u sredu (25. marta) hapšenjem pukovnika u aktivnoj službi zbog navodne umešanosti u ubistvo Kurda tokom antiterorističkih operacija devedesetih godina.

Sud u Dijarbakiru izdao je nalog za >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << hapšenje pukovnika Džemala Temizoza u vezi sa pronalaženjem posmrtnih ostataka u okolini jugoistočnog okruga Cizre. On se suočava sa optužbama za podsticanje ubistva i članstvo u oružanoj organizaciji.

Ostaci pronađeni u Cizri mogli bi da pruže konkretne dokaze zločina koje su izvršili vojni odredi smrti, mada forenzički i DNK testovi nisu kompletni. U međuvremenu, tužioci u opsežnoj istrazi Ergenekona iskoristili su taj slučaj.

Ergenekon je naziv tajanstvene grupe za koju se smatra da je delovala unutar turskih struktura vlasti, planirajući atentate i druge nezakonite aktivnosti u odbranu nacionalističkog, sekularnog programa. Te tvrdnje su široko predstavljane kao otkrivanje “duboke državne zavere” u Turskoj -- odnosno mreže političkih, vojnih i obaveštajnih ličnosti koje su delovale izvan zakona.

Lideri vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) koja vuče korene iz političkog islama, često su, mada indirektno, pominjali navodnu zaveru vojnih i civilnih zvaničnika za koju se smatra da datira iz vremena hladnog rata. AKP se žestoko sukobila sa sekularistima i u julu 2008. godine jedva izbegla zabranu Ustavnog suda prema kojoj takođe nekoliko ključnih članova -- uključujući predsednika Abdulaha Gula i premijera Redžepa Tajipa Erdogana -- ne bi moglo da se bavi politikom.

Kritičari međutim kažu da vlada koristi ovaj slučaj da poravna račune i izvrši pritisak na političku opoziciju.

Trenutno se oko 100 istaknutih političara, novinara i penzionisanih vojnih zvaničnika nalazi u zatvoru čekajući suđenje zbog navodnog članstva u Ergenekonu. Tužioci koji rade na slučaju sada se nadaju da će moći da povežu vanpravna ubistva koja su navodno počinjena na jugoistoku.

Svedoci, uključujući bivše pripadnike PKK koji su bili doušnici za tursku žandarmerijsku obaveštajnu službu JITEM tokom devedesetih godina, priznali su razna ubistva u jugoistočnim gradovima Cizre i Silopi.

Pukovnik uhapšen u sredu bio je komandant žandarmerijskih snaga stacioniranih u Cizri od 1993. do 1996. godine. U sklopu istrage policija je takođe uhapsila Kamila Ataka, bivšeg gradonačelnika Cizre i bivšeg lidera lokalne kurdske paravojske.

List Miijet u sredu je objavio izjave svedoka da su Atak i njegov sin ubili najmanje pet pristalica PKK između 1993. i 1997. godine.

Turski generalštab za sada se nije protivio hapšenju Temizoza. AKP u međuvremenu snažno podržava najnovije istrage -- delimično, kažu analitičari, zato što se nada da će dobiti podršku kurdskih birača na predstojećim lokalnim izborima.

"Istraga Ergenekona sada je prešla Eufrat", izjavio je poslanik AKP iz Dijarbakıra Abdurahman Kurt turskoj televiziji misleći na veliku reku u regionu. "Hapšenje Temizoza predstavlja novi početak … preispitivanja tog perioda od strane Turske."

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.