Novi pasoši od juna, vozačke čekaju parlament

Izvor: Politika, 23.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pasoši od juna, vozačke čekaju parlament

Od 7. jula počeće i zamena saobraćajnih dozvola i registracionih tablica. – U MUP-u je rečeno „Politici” da će oprema „Motorole”, vredna oko sto miliona dolara, biti korišćena za izradu novih pasoša, kao i da je već u upotrebi prilikom pravljenja novih ličnih karata

Već do kraja ove godine postojeći dokumenti – lične karte, pasoši, vozačke i saobraćajne dozvole – naći će se u rukama građana Srbije u potpuno novom izgledu od postojećeg. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Lične karte više neće imati izgled knjižice, već plastificirane kartice, dok će novi crveni pasoši imati visoki stepen zaštite od mogućih zloupotreba.

Pasoši će, kako je „Politici” rečeno u MUP-u Srbije, početi da se izdaju krajem juna ove godine, ali samo ukoliko Zavod za izradu novčanica i kovanog novca (ZIN) obrasce novih putnih isprava bude isporučio u predviđenom roku.

Dok ne krene izdavanje novih, savremenijih pasoša, policija će izdavati putne isprave na dosadašnjim obrascima, prema propisima koji su važili do donošenja novog Zakona o putnim ispravama koji je stupio na snagu 12. aprila ove godine i koji je bio jedan od sistemskih propisa za uvođenje Srbije na takozvanu Belu šengensku listu, odnosno listu zemalja čiji građani mogu nesmetano da putuju u države Evrope, potpisnice Šengenskog sporazuma.

Novi pasoši, inače, trebalo je da se nađu u rukama građana Srbije neposredno po stupanju na snagu ovog zakona, ali do sada nije zvanično objašnjeno zašto još nije počela izrada ovog dokumenta. Iz pisanog odgovora MUP-a, dostavljenog našem listu, u kojem se kaže da će se pasoši izdavati „ukoliko se obrasci isporuče u predviđenom roku”, moglo bi se zaključiti da je problem nastao u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca čiji je posao da izrađuje blanko dokumenta koja se kasnije, popunjena podacima izdaju građanima u policijskim stanicama MUP-a Srbije.

Nije naodmet podsetiti da je direktor ZIN-a Ljubiša Vuletić, pre nekoliko godina, tvrdio da ZIN može da štampa nove pasoše i lične karte, po najsavremenijim svetskim standardima. On je to izjavio povodom toga što je MUP Srbije nabavio opremu „Motorole” za izradu novih ličnih dokumenata i preuzeo i jedan magacin BIA u Lipovici kraj Beograda u kojoj je trebalo da bude nova štamparija. Vuletić je smatrao da MUP pokušava da preotme posao ZIN-u i da će zbog toga institucija na čijem čelu se nalazi izgubiti dobar deo prihoda. Kasnije je ipak posao sa izradom novih pasoša dodeljen ZIN-u.

U MUP-u nam je rečeno da će oprema „Motorole” biti korišćena za izradu novih pasoša, kao i da je već u upotrebi prilikom pravljenja novih ličnih karata. Nije, međutim, poznato da li tu opremu koristi ZIN ili MUP, iz čijeg budžeta se godišnje izdvaja po deset miliona dolara, kako bi se isplatio dug od 100 miliona dolara, koliko je „Motorolina” tehnologija koštala.

Ta oprema je nabavljena 2003. godine u vreme kada je Dušan Mihajlović bio ministar policije, ali do aprila ove godine ona nije počela da se koristi. U MUP-u su objašnjavali da se za puštanje u rad čekaju odgovarajući zakonski propisi, koji su doneseni 2006. godine.

Oprema je deo sistema koji služi za prikupljanje, čuvanje i pretraživanje biometrijskih podataka.

Zamena starih pasoša trebalo je da bude obavljena do kraja ove godine, ali budući da je izdavanje novih putnih isprava trebalo da počne u aprilu, a po svemu sudeći krenuće u junu, rok za zamenu ovih dokumenata biće produžen za najmanje tri meseca. Podaci MUP-a pokazuju da trenutno 3.737.521 građanin Srbije poseduje pasoš. Zbog toga se otvara pitanje da li će Srbija ispuniti uslove kako bi je Evropska unija stavila na Belu šengensku listu krajem ove godine, kako je bilo najavljeno iz Brisela, ili će to biti prolongirano za još neko vreme.

Nove putne isprave, kako se tvrdi, garantovaće pouzdanost, nepovredivost ličnih podataka i sprečavanje njihove zloupotrebe. Ovi pasoši omogućiće brzu i jednostavnu identifikaciju pojedinca, što će svakako olakšati putovanje državljanima Srbije.

Prva strana pasoša je najvažnija. Ona će biti polikarbonatska u kojoj će biti uliveni slika i hologram sa grbom Srbije. Obrazac pasoša sadržaće prostor za upis prezimena i imena, podataka o datumu i mestu rođenja, o polu, državljanstvu i prostor za upis jedinstvenog matičnog broja. Obrazac će imati prostor i za fotografiju i potpis imaoca isprave, kao i datum izdavanja putne isprave sa rokom njenog važenja. Građani će imati pravo da obave uvid u podatke za automatsko očitavanje podataka koje sadrži njegova putna isprava.

U diplomatski i službeni pasoš unosiće se i podatak o funkciji njegovog imaoca. Na prvoj strani biće dosta reljefnog mikroteksta i različite vrste zaštite. Obrazac pasoša sadržaće prostor za automatsko, odnosno mašinsko očitavanje podataka u koji se unose vidljivi alfanumerički podaci na ispravi. Obrasci putnih isprava i viza štampaće se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, kao i na engleskom i francuskom jeziku, a popunjavaće se na srpskom jeziku, latiničnim pismom. Imena i prezimena pripadnika nacionalnih manjina biće upisana u izvornom obliku u kojem su upisana u izvod iz matične knjige rođenih.

-----------------------------------------------------------

Kako do nove lične karte

Zahtevi za nova dokumenta moraju biti podneti lično u policijskim stanicama ili upravama u mestu prebivališta ili boravišta. Na licu mesta se uzimaju biometrijski podaci – fotografija, otisci prstiju i potpis. Potrebno je da se uz zahtev i izjašnjavanje da li se želi dokument sa čipom ili ne, dostave i izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, lična karta ili druga isprava iz koje se može utvrditi identitet, kao i dve uplatnice ( na 913,32 i 226,00 dinara).

-----------------------------------------------------------

Kako sačuvati vizu

Pri zameni putnih isprava, pojedinci su videli problem koji će imati građani koji u starom pasošu imaju važeću šengensku vizu ili boravišnu dozvolu neke strane države. Rešenje tog problema ne leži u MUP-u Srbije, već u diplomatskim predstavništvima zemalja koje su izdale vizu. MUP Srbije, jednostavno, poništi stari, nevažeći pasoš u kojem se nalazi viza ili boravišna dozvola. Potom se takva isprava vraća vlasniku koji sa njom odlazi u ambasadu ili konzularno odeljenje zemlje čiju vizu ili boravišnu dozvolu poseduje i traži obnavljanje iste.

-----------------------------------------------------------

Vozačke čekaju novi zakon, saobraćajne i tablice od 7. jula

Pored novih ličnih karata i pasoša, građani Srbije uskoro bi trebalo da dobiju i izmenjene vozačke dozvole. Izdavanje ovih dokumenata počeće posle donošenja novog zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, čije se usvajanje očekuje u novom sazivu državnog parlamenta i kada se posle toga donesu podzakonski akti kojima će biti propisan sadržaj i izgled novog obrasca.

Nove saobraćajne dozvole i registarske oznake na vozilima počeće da se izdaju već od 7. jula ove godine. Zamena starih za nove tablice i saobraćajnu dozvolu obavljaće se tokom redovnih produženja registracije, a najkasnije do 7. jula 2009.

Dušan Telesković

[objavljeno: 24/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.