Novi objekat za primenu PIT programa

Izvor: Press, 18.Jan.2016, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi objekat za primenu PIT programa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, obišao je danas radove na adaptaciji objekta u kome će se sprovoditi PIT program - intenzivni tretman za decu sa višestrukim smetnjama u ponašanju i emocionalnom i socijalnom razvoju.
             Vulin je rekao da je ministarstvo je za PIT projekat, odnosno za renoviranje objekta u Vodovodskoj ulici na Čukarici >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << izdvojilo 15 miliona dinara, a da očekuje da će se od brojnih donatora dobiti značajna materijalna sredstva kojim će se u potpunosti završiti opremanje tog objekta.
"Zahvaljujući tome nećemo imati samo poseban intenzivni tretman za dečake sa problemima u ponašanju već i za devojčice. Tada ćemo zahvaljujući ovom objektu po prvi put moći da se borimo za drugu šansu ne samo dečaka, već i devojčica", rekao je Vulin novinaraima nakon obilaska objekta.
Navodeći da su trenutni kapaciteti nedovoljni, on je istakao da će na ovaj način kapaciteti biti mnogo bolji, ali da i oni nisu dovoljni.
"Borimo se priotv fenomena dece ulice, dece koja se zloupotrebljavaju na najmonstruozniji način, koja prosjače...zato smo u više od 15 lokalnih samouprava i centara za socijalni rad napravili posebne timove koji se bave i bore isključivo sa ovim problemom", rekao je Vulin.
Međutim, kako je dodao, bez adekvatnih smeštajnih kapaciteta ta deca ne bi imala gde da se pošalju.
Prema njegovim rečima, jedno je pronaći dete i odvojiti ga od ulice, a durgo je pitanje šta onda raditi sa njim, jer nisu sva deca odmah za institucije ili hraniteljske porodice, već sa  njima mora posebno da se radi što omogućava PIT program.
Ministar je istakao da se u to programu leče njihove traume i daje im se druga šansa, a kao primer je naveo dva dečaka, brata koja su napala i poznatog pisca Rašu Popova.
Vulin je rekao da su ti dečaci prošli PIT program, a da je mlađi dečak, koji ima devet godina, sada najbolji đak u svom razredu.
Direktor Zavoda za vaspitanje dece i omladine "Vasa Stajić" Dragan Rolović rekao je da se danas počnje sa radovima na kući koja je dobijena od Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom.
On je naveo da će najkasnije za dva meseca uspeti da se postojeći kapaciteti od šestoro dece prošire.
"Hladno je, mi smo već jednu grupu dece preko naših kapaciteta sklonili sa ulice i smestili u zavod", rekao je Rolović i izrazio nadu da će takve dece biti sve manje.
On je naveo da je za 11 godina kroz PIT program prošlo 208 dečaka, od sedam do 14 godina.
"Kapacitet u našem zavodu je šest mesta, a mi ih danas imamo 11 što znači da smo otvorili još jedan prostor kako bi zbrinuli decu koja su bila na ulici", rekao je Rolović.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Novi objekat za primenu PIT programa

Izvor: Studio B, 18.Jan.2016

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin obišao je radove na adaptaciji objekta u kome će se sprovoditi PIT program - intenzivni tretman za decu sa višestrukim smetnjama u ponašanju i emocionalnom i socijalnom razvoju...Vulin je rekao da je ministarstvo za PIT...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.