Novi komandant Žandarmerije bez mrlje u karijeri

Izvor: Blic, 03.Avg.2013, 18:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi komandant Žandarmerije bez mrlje u karijeri

Milenko Božović, doskorašnji zamenik Bratislava Dikića, postavljen je juče za novog komandanta Žandarmerije. Njega je na ovu funkciju imenovao direktor policije Milorad Veljović.

- Božovića sam izabrao jer je profesionalac sa iskustvom u vođenju Žandarmerije. Ono što je bilo najvažnije u ovom momentu jeste da se nastavi kontinuitet u radu jedinice - rekao je Veljović.

Božović, za koga u MUP-u tvrde da nema ni mrlju u karijeri, funkciju komandanta obavljao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je poslednjih 15 dana, otkako je Dikić smenjen s mesta prvog čoveka Žandarmerije. U ovoj elitnoj jedinici policije, Božović je više od 15 godina, a kako kaže direktor Veljović, odlikuju ga besprekoran rad i poštenje.

Bivši prvi žandarm, general Dikić smenjen je sredinom jula, nakon zverskog ubistva dvojica mladića iz Jagodine za koje je osumnjičen pripadnik kraljevačkog odreda Žandarmerije.

- Ubistvo u Jagodini bila je kap koja je prelila čašu - izjavio je tada direktor Veljović objašnjavajući razloge za smenu Dikića.

Pre zločina, Dikićevu Žandarmeriju, koja broji 4.000 ljudi, potresale su brojne afere. Dikićevi gresi počeli su 2011. s njegovom namerom da osnuje specijalnu jedinicu unutar Žandarmerije, koja je u MUP-u ocenjena kao formiranje novog JSO. Za Malog Legiju, kako su tada prozvali Dikića, od tada se vezivala afera s prisluškivanjem najbližih saradnika u komandi Žandarmerije, kada je čak otkrivena i stanica preko koje su snimani razgovori.

Usledio je Dikićev sukob s načelnikom Uprave kriminalističke policije Rodoljubom Milovićem, a zatim i istraga Službe unutrašnje kontrole koja je pokrenuta zbog sumnje da je nekoliko pripadnika niškog odreda Žandarmerije, uključujući i Dikićevog brata Dragana, učestvovalo u raznim zloupotrebama.

Istraga je dovela do brojnih sumnji, da pripadnici niškog odreda učestvuju u obezbeđivanju sumnjivih lokala i za to koriste vozila i oružje Žandarmerije, da učestvuju u tajnom iskopavanju oružja, sakrivanju zaplenjenog oružja, pa do ucena i reketiranja, a pretpostavlja se i da su na neki način odnosi sa Žandarmerijom i deo slučaja ubistva Nišlije Đorđa Stojanovića, sina vlasnika niške menjačnice, u januaru ove godine. Od te afere, Dikića su i dalje pratili medijski naslovi. Prozivan je za snimanje spota sa grupom „Amadeus“ za reklamiranje proslave jedinice...

Dikićevu smenu predložio je direktor Veljović, a paraf na rešenje stavio je zatim ministar Ivica Dačić. Tri dana posle smene, Veljović je Dikića postavio za svog pomoćnika.

Milenko Božović (48)

Srednju školu za unutrašnje poslove završio u Sarajevu, gde je 1989. diplomirao prava U međuvremenu se zaposlio u MUP BiH gde je radio od 1984. do 1990. U OUP Priboj je prešao 1991. gde je bio 11 godina U Žandarmeriju prelazi 2003. i šest godina je bio šef Operativnog centra jedinice Za pomoćnika komandanta jedinice imenovan je 2009, a zatim i zamenik gde je bio sve do smene Dikića U međuvremenu, tačnije 2011. upisao je doktorske studije na Fakultetu za državnu upravu i administraciju na Megatrend univerzitetu u Beogradu

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Novi komandant Žandarmerije bez mrlje u karijeri

Izvor: medio.rs, 03.Avg.2013

Milenko Božović, doskorašnji zamenik Bratislava Dikića, postavljen je juče za novog komandanta Žandarmerije. Njega je na ovu funkciju imenovao direktor policije Milorad Veljović.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.