Novi kabinet u pančevačkoj Mašinskoj školi

Izvor: RTS, 03.Mar.2019, 12:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi kabinet u pančevačkoj Mašinskoj školi

Mašinska škola u Pančevu dobila je od kompanije NIS savremeno opremljen kabinet za mehatroniku. Škola već nekoliko godina sarađuje sa Rafinerijom nafte i ulaže u razvoj novih smerova i dualnog obrazovanja.
Mašinska škola iz Pančeva dobila je nov kabinet za izvođenje vežbi i simuliranja različitih procesa u industriji, a mogu ga koristiti đaci sa smerova tehničar mehatronike, tehničar za kompjutersko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << upravljanje i mašinski tehničar.

„Konkretno, razvijamo robota da iscrtava geometrijske krugove i da prati liniju pomoću kolor senzora”, kaže učenik Denis Dudaš. Njegov drug Mihajlo Rudić dodaje:
„Kad završim ovaj smer moći ću da radim u nekim fabrikama, na primer automobila. Mogu da biram, mogu i na programiranje.”
Oprema je vredna milion dinara, a kompanija NIS je i ranije pomagala Mašinskoj školi, kupovinom 3D štampača, vetrogeneratora i „lego" robota.
„Oprema koja je kupljena simulira procese u naftnoj industriji i deca imaju mogućnost da brže i jednostavnije shvate procese koji se odvijaju u realnim situacijama”, objašnjava Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole.
„Sasvim izvesno, ne samo u Naftnoj industriji nego i u celoj privredi Pančeva ovaj smer je budućnost. O tome govori i cela priča o „četvrtoj revoluciji”, priča o robotici i automatizaciji” navodi Snežana Lakićević iz NIS-a
Mašinska škola u Pančevu na proleće će biti domaćin pokrajinskog takmičenja u programiranju robota i prvog revijalnog republičkog takmičenja tehničara mehatronike.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.