Novi bombaški napad u Pakistanu

Izvor: RTS, 28.Dec.2009, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi bombaški napad u Pakistanu

Najmanje 30 ljudi poginulo, a oko 60 je ranjeno u napadu bombaša samoubice tokom obeležavanja najvećeg šiitskog praznika Ašure u gradu Karačiju, u Pakistanu.

Blizu šezdeset osoba je ranjeno, a najmanje 30 je izgubilo život u napadu bombaša samoubice tokom šiitske procesije u glavnoj ulici Karačija. To je najnoviji slučaj u seriji napada koji su se dogodili u Pakistanu u kojima je život izgubilo više stotina ljudi.

Eksplozija se dogodila na glavnom putu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tokom prolaska vernika koji su obeležavali najveći šiitski praznik Ašuru, uprkos jakom obezbeđenju, preneo je Rojters. Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti veći, jer su mnogi povređeni, kako navode bolnički izvori, u kritičnom stanju.

Šef policije u Karačiju Vasim Ahmed pozvao je na smirivanje situacije. On je saopštio je da je samoubica aktivirao bombu na početku procesije i naveo da je glava bombaša samoubice pronađena u blizini mesta eksplozije.

Na TV snimcima prikazan je oblak gustog dima iznad mesta eksplozije, a izveštači su javili da su ogorčeni vernici napali novinare i policiju i zapalili nekoliko radnji i vozila.

Oko 50.000 šiita okupilo se u Karačiju. Šiiti danas proslavljaju Ašuru, deseti dan svetog meseca žalosti u znak sećanja na imama Huseina, unuka proroka Muhameda, koji je ubijen u bici u iračkom gradu Kerbali 680. godine.

Procesije šiitske manjine u Pakistanu često su meta napada sunitskih ekstremista, podsetila je britanska agencija.

Širom Pakistana uvedene su jake mere bezbednosti povodom današnjeg praznika, kada se uobičajeni sukobi između pripadnika šiitske manjine i sunitske većine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.