Novi autobusi na  gas skupi za GSP

Izvor: Blic, 14.Sep.2009, 11:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi autobusi na gas skupi za GSP

Upravni odbor GSP poništio je tendere za kupovinu opreme za elektronski sistem naplate i 10 autobusa na gas, uz obrazloženje da kandidati "nisu dostavili odgovarajuću dokumentaciju ili su njihove ponude visoke".

Preduzeće tendere ne bi raspisivalo da za to nije obezbeđen novac u gradskoj kasi, ali je iz Gradske kuće jasno je poručeno da, ako su ponude skuplje od planiranih, firme moraju same da obezbede razliku u novcu.

Ovu informaciju potvrdio je i gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Igor Pavličić.

- Budžet funkcioniše tako da ni GSP, ni drugo gradsko preduzeće, ne može da raspiše tender ako nema za to opredeljena sredstva. Ako su ušli tender, ušli su na bazi sopstvenih ili budžetskih sredstava. Dakle, nemoguće je da neko raspiše tender, a da nema za to obezbeđena sredstva, jer to predstavlja krivično delo. Za obustavu tendera ne može biti razlog nedostatak novca, već može biti da su ponude skuplje od predviđenih - naglasio je Pavličić.

On podseća da je budžet strogo namenski i da se nerealizovani novac prebacuje u kasu za sledeću godinu.

- Grad ne može da izdvoji više novca nego što je predviđeno. To može biti urađeno u sledećem budžetu, jer budžetsku rezervu ne možemo da koristimo za takve stvari - kaže gradonačelnik.

U GSP već duže vreme teško je dobiti zvaničan komentar koji se odnosi na saradnju sa gradom kao osnivačem. Kupovina 10 autobusa je obaveza grada, a uvođenje elektronskog sistema naplate finansira se solidarno, novcem grada i GSP-a, s tim da prevoznik plaća u ratama.

- Tendere prilagođavamo finansijskoj situaciji, jer smo još opterećeni obavezama za lizing i kreditima za autobuse kupljene proteklih godina, što je oko pet miliona dinara mesečno - kaže naš sagovornik iz GSP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.