Novi Zeland: Prva ministarka iz domorodačkog naroda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2020, 11:45

Novi Zeland: Prva ministarka iz domorodačkog naroda

Novi Zeland je dobio svoju prvu ministarku spoljnih poslova iz naroda Maori.

Nanaja Mahuta pripada narodu Maora, polinezijskog domorodačkog stanovništva Novog Zelanda i poznata je javnosti još od kada je pre četiri godine ušla u parlament kao jedina žena sa tradicionalnom tetovažom na bradi, zvanom moko kauae koja kod domorodaca predstavlja svojevrsnu ličnu kartu jer sadrži informacije o poreklu, statusu i istoriji osobe.

"Privilegovana sam što ću moći da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zastupam svoju zemlju u inostranstvu", kazala je Mahuta, preneo je nacionalni emiter Radio Novi Zeland.

Nanaia Mahuta je članica pokreta Kingitanga koji postoji više od 160 godina na Novom Zelandu, a deo je Laburističke stranke premijerke Džasinde Ardern.

Zauzevši 64 od 120 mesta, Laburstička stranka premijerke Ardern prva je koja je uspela da osvoji većinu otkako je 1996. godine uspostavljen novi politički sistem na Novom Zelandu.

Novi parlament će, po svemu sudeći biti jedan od najraznolikijih na svetu jer će skoro polovinu vlasti u zemlji vršiti žene, što je znatno više nego svetski prosek koji iznosi 25 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.