Nove tenzije između Libana i Izraela

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove tenzije između Libana i Izraela

Izraelska mornarica otvorila vatru na libanski ribarski brod, javlja izraelski vojni radio. Niko od posade nije ranjen. Izrael nastavlja da krši Rezoluciju 1701 SB UN, saopštila libanska armija.

Izraelski vojni radio javio je da je izraelska mornarica otvorila vatru na libanski ribarski brod, istakavši da tom prilikom niko od posade nije ranjen.

Libanska armija izdala upozorenje da Izrael nastavlja da krši Rezoluciju 1701 Saveta bezbednosti UN i da su meci ispaljeni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u libanskim teritorijalnim vodama.

Izraelska vojska je potvrdila da je ispalila pucnje upozorenja pošto se libanski brod nije povinovao zahtevu da napusti zabranjeno područje.

Novi incident se dogodio samo nekoliko dana nakon smrtonosnog pograničnog okršaja izraelske i libanske vojske prošlog utorka, u kome je poginuo jedan izraelski vojni oficir, troje libanskih vojnika i jedan libanski novinar.

Libanski mediji izvestili su da je do okršaja došlo kada je izraelska vojna patrola pokušala da poseče drvo na libanskoj strani granice. Mirovne snage UN u Libanu potvrdile su kasnije da su izraleski vojnici sekli drvo preko granične ograde, ali na izraelskoj teritoriji.

Taj incident smatra se znakom pojačane napetosti na granici gde je u leto 2006. godine izraelska vojska više od mesec dana ratovala protiv islamističkog Hezbolaha. Pripadnici Hezbolaha nisu bili umešani ovog puta, ali je njihiv lider Hasan Nasralah rekao da oni neće sedeti skrštenih ruku ako libanska armija bude napadnuta u budućnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.