Izvor: B92, 11.Nov.1999, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove presude "Glasu", obustave postupaka protiv listova

Stamparija ABC "Grafika" dobila je jos devet presuda beogradskih sudija za prekrsaje, kojima je kaznjena sa dodatnih 808.000 dinara zbog stampanja biltena "Promene" opozicionog bloka Savez za promene. Direktor NIP "Glas javnosti" Slavoljub Kacarevic izjavio je za B2-92 da je broj presuda ABC "Grafici" zbog stampanja biltena "Promene" dostigao 41, a novcana kazna do sada iznosi ukupno tri miliona 39.000 dinara.

Opstinski sud za prekrsaje u Kraljevu obustavio je u cetvrtak postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv nedeljnika "Ibarske novosti" i vodecih ljudi lista, direktora Slavka Janosevica i glavnog i odgovornog urednika Ivana Rajovica. Sudija je odbacio tuzbu koju je, pozivajuci se na Zakon o informisanju, podigla Jovanka Mijailovic, direktor kraljevacke osnovne skole "Svetozar Markovic". Utvrdjeno je da tekst koji je govorio o finansijskim malverzacijama prilikom organizovanja ekskurzije za ucenika na Tari, nije neistinit. "Dalje postojanje aktuelnog postojeceg Zakona o informisanju je sramota i za sudije i za novinare", rekao je za B2-92 direktor lista Slavko Janosevic. "Cinjenica je da je sudski proces bio pokusaj da se Ibarske novosti' kao objektivno informativno glasilo u Srbiji u ovom trenutku ugase", ocena je glavnog i odgovornog urednika nedeljnika Ivana Rajovica.

Nedeljnik "Kikindske" dobio je u cetvrtak oslobadjajucu presudu u prekrsajnom postupku po Zakonu Srbije o informisanju, po tuzbi odgovornog urednika RTS Kikinda Rajka Popovica. Popovic je tuzio "Kikindske", kao i preduzece "Dan graf" i odgovorne u listu "Danas", zbog objavljivanja informacije novinske agencije Fonet da je on pod policijskom pratnjom priveden nedavno pred opstinski sud u Kikindi, na glavni pretres po privatnoj tuzbi predsednika Izvrsnog odbora Skupstine opstine Kikinda Dusana Tolickog. Urednik "Kikindskih" Zeljko Bodrozic izjavio je da se u resenju opstinskog organa za prekrsaje u Kikind navodi da je saslusanjem svedoka utvrdjeno da je Popovic 1. novembra, svojom izjavom pred sudijom, doveo "u stvarnu zabludu novinara, a samim tim i okrivljene". Bodrozic je rekao da je utvrdjeno da je, s jedne strane, postojala naredba suda da Popovic bude priveden na sudjenje, a s druge strane, Popovicevo izvinjenje pred sudom, koje je "ukazivalo da je radnja (privodjenja) izvrsena".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.