Nove posledice kovida na vaskularni sistem?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2021, 18:53

Nove posledice kovida na vaskularni sistem?

Lista misterioznih simptoma povezanih sa post-kovidom je sve veća, a najnovija, dosad nepoznata posledica ove bolesti se pojavila kod pacijentkinje u Italiji koja je dobila gangrenu na ruci, preneo je Njujork post.

List navodi da su doktori bili primorani da joj amputiraju tri prsta nakon što je žena u aprilu 2020. godine dobila kovid, a lekari su nazvali slučaj "opasnom manifestacijom" bolesti u najnovijem izveštaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << objavljenom u Evropskom žurnalu vaskularnih i endovaskularne hirurgije.

Naučnici su svesni da kovid može da izazova haos u vaskularnom sistemu, iako još nisu sigurni zašto.

Trenutno, mnogi lekari veruju da su sindromi nakon preležanog kovida povezani sa preteranim imunološkim odgovorom, koji "naređuje" telu da napadne obolele i zdrave ćelije, u procesu koji se zove citokinska oluja.

Medicinari su otkrili još neke neočekivane posledice kovida - prošle nedelje, istraživač londonskog Kraljevskog koledža Tim Spektor je otkrio da jedan od pet pacijenata doživljava neki od tri simptoma - osip kože, rane u ustima ili povećan jezik, koji se ne javljaju tokom bolesti.

Spektor je prošle nedelje rekao za USA Tudej da je "kovid jezik" stanje u kojem jezik pacijenata neobjašnjivo otiče, je jedan od najređih simptoma koje je video i pogađa jednog u 100 pacijenata, prema njegovoj proceni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Kovid utiče i na vaskularni sistem

Izvor: Radio 021, 13.Feb.2021

Lista misterioznih simptoma povezanih sa post-kovidom je sve veća, a najnovija, dosad nepoznata posledica ove bolesti se pojavila kod pacijentkinje u Italiji koja je dobila gangrenu na ruci, preneo je Njujork post...List navodi da su doktori bili primorani da joj amputiraju tri prsta nakon što je žena...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.