Nove optužbe upućene Rusiji zbog sajbernapada

Izvor: B92, 08.Okt.2018, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove optužbe upućene Rusiji zbog sajbernapada

Letonska obaveštajna agencija optužila je Rusiju da je prethodnih godina izvodila sajbernapade na spoljne i bezbednosne strukture i druge državne institucije.

Letonska agencija je navela da, međutim, tokom nedavnih izbora nije zabeležen nijedan takav napad.

Kancelarija za zaštitu ustava Letonije saopštila je da je ruska vojna obaveštajna agencija (GRU) pokušavala "prethodnih godina" da pristupi informacijama preko imejl napada, prenosi Rojters.

"Sajbernapade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Letoniji izvela je GRU u svrhe špijunaže, a najčešći napadi bili su usmereni protiv državnih institucija, uključujući spoljne i odbrambene sektore", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se, međutim, da nije otkriven nijedan napad sa ciljem uticanja na parlamentarne izbore u Letoniji u subotu, na kojima je pobedila opoziciona proruska levičarska stranka.

Nekoliko zapadnih zemalja uputilo je prošle nedelje koordinisane optužbe upućene Rusiji zbog, kako su tvrdile, globalne kampanje hakovanja raznih institucija, od sportskih antidoping agencija do kompanije za nuklearnu energiju i agencije za kontrolu hemijskog oružja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

LETONIJA OPTUŽUJE Rusija izvodila sajber napade u cilju špijunaže

Izvor: Blic, 08.Okt.2018

Letonska obaveštajna agencija optužila je danas Rusiju da je prethodnih godina izvodila sajber napade na letonske spoljne i bezbednosne strukture i druge državne institucije, ali da, međutim, tokom nedavnih izbora nije zabeležen nijedan takav napad.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.