Nove mere za zaštitu klijenata banaka

Izvor: RTS, 09.Jun.2009, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove mere za zaštitu klijenata banaka

Narodna banka Srbije objaviće sutra mere kojima će štititi klijente banaka od neopravdanog podizanja marži na ranije odobrene kredite, najavio je guverner NBS Radovan Jelašić.

Guverner Narodne banke Srbije najavio je da će NBS objaviće sutra mere kojima će štiti klijente banaka od neopravdanog podizanja marži na ranije odobrene kredite.

Narodna banka Srbije će sve preporuke koje je dala bankama u vezi sa fer poslovanjem pretočiti u podzakonske akte, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će biti obavezujući za banke, najavila je viceguvernerka Mira Erić Jović.

Viceguvernerka je rekla da ne vidi razloge ya povećanje marži, jer je premija rizika pala.

Objasnila je i da je NBS prošle godine dala preporuke bankama u vezi sa fer poslovanjem koja nisu obavezujuće, što je poznato pod nazivom "soft regulativa".

Međutim, mali broj banaka poštuju te preporuke i stavlja ih u ugovore, naglasila je Mira Erić Jović.

"Centralna banka smanjuje restriktivnost monetarne politike, što utiče na povećanje kreditne aktivnosti banaka i snižavanje kamata na kredite", rekao je Jelašić novinarima u NBS. 

Na povećanje kreditne aktivnosti u poslednja tri meseca, prema njegovim rečima, uticale su i mere Vlade Srbije koje se odnose na subvencije kamata.

"Vladine mere daju rezultat, a dodatno ih je podržala NBS ukidanjem limita za kredite građanima u odnosu na osnovni kapital banaka i roka za otplatu gotovinskih kredita", istakao je Jelašić.

Guvrener je dodao da će dalje ublažavanje restriktivnosti monetarne politike najviše zavisiti od toga šta će se dešavati sa kontrolisanim cenama.

Komentarišući pad budžetskih prihoda, pre svega po osnovu naplate poreza, guverner je rekao da taj pad "nije dramatičan", ali je pokazatelj stanja u budžetu to što se država zadužila prodajom državnih zapisa u iznosu od 50 milijardi dinara.

U NBS je danas organizovana rasprava o poreskim podsticajima za ulaganje u neprofitni sektor, na kojoj su predstavnici Ministarstva finansija najavili izmene Zakona o porezu na dobit preduzeća, kojim će biti predviđene dodatne olakšice za tu vrstu ulaganja.

Te nove olakšice odnosile bi se, kako je obrazloženo, na davanja za zaštitu ljudskih prava, borbu protiv korupcije i zaštitu životne sredine.

Jelašić se založio za izmene propisa kojima će ne samo preduzeća već i građani biti oslobođeni plaćanja poreza na deo prihoda na osnovu davanja u humanitarane svrhe, što bi podstaklo razvoj filantropije i neprofitnog sektora u Srbiji.

Guverner Narodne banke rekao je da mere Vlade Srbije protiv efekata svetske ekonomske krize "svakako daju rezultate". Jelašić je naglasio da se to naročito vidi u povećanju kreditne aktivnosti u toku poslednjih nekoliko meseci.

Jelašić je u izjavi novinarima istakao da banke "polako, ali sigurno" smanjuju kamatnu stopu koju zaračunavaju, na šta će, prema njegovim rečima, uticati i manja atraktivnost repo hartija NBS zbog niže kamatne stope.

"Mi bismo bili najsrećniji da možemo još da smanjimo referentnu kamatnu stopu, ali ovde i nadalje vidimo rizik, pre svega što se tiče kontrolisanih cena", rekao je guverner.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.