Nove mere Vlade Srbije: Šta se sme, a šta ne sme sada?

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 18:57

Nove mere Vlade Srbije: Šta se sme, a šta ne sme sada?

Vlada Srbije je na predlog Kriznog štaba uvela nove mere za sprečavanje zaraze kovidom 19 koje stupaju na snagu u petak, 17. jula i važe za celu Srbiju.

Ovim merama zabranjuju se okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi, bez obzira na to da li je u određenoj opštini ili gradu proglašena vanredna situacija.

Za vreme boravka na javnim mestima, između okupljenih mora postojati distanca od najmanje 1,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << metara, odnosno na svaka četiri kvadratna metra može biti prusutno samo jedno lice.

Nošenje zaštitne maske obavezno je na svim javnim mestima u zatvorenom prostoru, što znači da su roditelji maloletne dece, kao i dece sa posebnim potrebama i njihovi staratelji, dužni da obezbede da njihova deca nose zaštitnu masku.

Vlada je preporučila da se maske nose na svim javnim mestima na otvorenom prostoru.

Na mestima na kojima nije moguće obezbediti rastojanje od najmanje 1,5 metara (redovi ispred prodavnica, apoteka, autobuskih i voznih stajališta), nošenje maski je obavezno.

Podsetimo, u Beogradu su od 10. jula na snazi mere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

U Beogradu su zabranjena okupljanja za više od 10 ljudi.

Svaki objekat mora da istakne koliko je ljudi dozvoljeno da boravi unutra, a to je jedna osoba na četiri metra kvadratna.

Treća mera je ograničenje radnog vremena objekata zatvorenih prostora od 21 čas do šest časova ujutru, dok kafići sa baštama rade do 23h.

Vanredna situacija proglašena je u više od dvadeset opština u Srbiji.

Novi Pazar je prvi grad u kojem je proglašena vanredna situacija.To podrazumeva skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od 7 do 19 časova

Na sajtu Grada Kragujevca je objavljeno da je za nepoštovanje ograničenja radnog vremena predviđena kazna od 60.000 dinara za privredna društva, 10.000 za odgovorno lice u privrednom društvu i 30.000 dinara za preduzetnike.

Za vreme rada ugostiteljskih objekata za jednim stolom ne mogu sedeti više od dve sosobe, uz poštovanje obavezne distance od dva metra između njih i između stolova i uz obavezu nošenja zaštitne maske koju imaju i osoblje i gosti. Zabranjeno je i korišćenje nargila u ugostiteljskim objektima.

U Čačku je na snazi odluka o zabrani javnog okupljanja, organizovanju svih slavlja, rada bazena i kupališta, dok je rad ugostiteljskih objekata skraćen od sedam do 20 časova, a nošenje maski i rukavica je obavezno.

Šapčani se takođe suočavaju sa ograničenim radnim vremenom ugostiteljskih objekata i obaveznim nošenjem maski.

U Pančevu je doneta odluka da se ograniči rad ugostiteljskih objekata. Rad ugostiteljskih objekata je dozvoljen od 06.00 do 23.00 časa, uz obavezno poštovanje zaštitnih mera i socijalne distance.

U Kruševcu ugostiteljski objekti rade od 07.00 do 20.00 časova. Rad ugostiteljskih objekata prilagođen je tako da broj osoba za stolom ne može biti veći od dvoje uz poštovanje obavezne distance od 2 metra između stolova, najmanje dva metra od drugih osoba u svim pravcima. Svi zaposleni su u obavezi da nose maske i/ili vizire i rukavica, dok su poslodavci dužni da obezbede adekvatna sredstva za dezinfekciju ruku koja će biti lako dostupna.

Takođe, na ulazu u objekat obavezno je postavljanje dezo-barijere sa odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

Zabranjo je organizovanje svečanosti (svadbe, rođendani, proslave krštenja) kao i sportske i druge manifestacije zabavnog karaktera (koncerti, utakmice...)

Pre nešto više od nedelju dana vanredna situacija je proglašena i u Valjevu. U svim zatvorenim prostorima u tom gradu obavezno je nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Zabranjeno je organizovanje svečanosti, kao i organizovanje sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Rad ugostiteljskih objekata je ograničen od 06.00 do 22.00 časova. Ugostiteljski objekti su dužni da prilagode svoj rad tako da za jednim stolom ne mogu sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

Istog dana u Prijepolju je proglašena vanredna situacija. Prodajni i ugostiteljski objekti u tom mestu rade od 7 do 22 sata. U javnom i taksi prevozu takođe je propisano obavezno nošenje zaštitnih maski.

U Bogatiću radno vreme ugostiteljskih objekata je kao u Beogradu, od 06.00 do 23.00 časova.

U Vladičinom Hanu zabranjeno je organizovanje svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, a radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno na period od sedam do 20 sati.

U javnom prevozu obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila, a zabranjeno je korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara.

Za one koji krše meru obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, predviđena je novčana kazna od 5.000 dinara.

Opštinski štab za vanredne situacije u Lučanima izdao naredbu koja podrazumeva obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i kojom se zabranjuje organizovanje svečanosti i sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Radno vreme ugostiteljskih objekata počinje u 7 sati i završava se u 22.

U Kraljevu je u svim zatvorenim prostorima obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance od dva metra. Na snazi je zabrana organizovanja svečanosti, kao i organizovanja sportskih i drugih zabavnih manifestacija.

Vranje je još jedna od opština u kojoj je proglašena vanredna situacija, a mere koje su donete odnose se uglavnom na obavezno nošenje maske u zatvorenom prostoru. Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković izjavio je da ugostiteljski objekti rade uobičajeno.

U Leskovcu je vanredna situacija proglašena do 27. jula. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović kazao je da su preporuke o radu ugostiteljskih objekata do 23 sata, ograničeno okupljenje i obavezno nošenje maski u javnom i taksi prevozu, sada postale obavezujuće za građane.

U Loznici radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno je na period od 7 do 20 časova, a u tim objektima ne mogu za jednim stolom sedeti više od dva lica, izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajednickom domacinstvu, uz obavezni razmak od dva metra između stolova.

U Bajinoj Bašti je na snazi graničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, trgovinskih objekata, kladionica, benzinskih pumpi do 22 časa.

Ruma je poslednja u nizu opština koje su proglasile vanrednu situaciju. Tamo su danas donete nove preventivne mere kojima se zabranjuju proslave, manifestacije, treninzi u zatvorenom prostoru, kao i sve zabave gde se okuplja više od 10 osoba.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

GRAĐANI, OBRATITE PAŽNJU! Ovo je DETALJAN SPISAK mera u u svim gradovima u kojima je vanredna situacija

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020

Vlada Srbije je na predlog Kriznog štaba uvela nove mere za sprečavanje zaraže kovida 19 koje stupaju na snagu u petak, 17. jula i važe za celu Srbiju...Ovim merama zabranjuju se okupljanja na javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru istovremeno više od deset ljudi, bez obzira na to da li...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.