Nove lične karte vadimo već dogodine?!

Izvor: Kurir, 01.Jul.2013, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove lične karte vadimo već dogodine?!

Sve nove isprave će imati čip i za njihovo čitanje će moći da se koriste kontaktni čitači, ali i beskontaktni, tako da će moći da im se pristupi i sa mobilnog telefona

BEOGRAD - Od naredne godine počinje zamena postojećih ličnih karata, a sve lične karte ubuduće će imati čipove. Razlog je to što određenom broju ljudi ističu lične karte, a pri kraju su količine koje su ranije nabavljene.

"Naš predlog će biti da se malo promeni dizajn, da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << moderniji, da se poboljšaju pre svega fotografije. Moraće da budu sa čipom jer je sve više servisa za građane čije korišćenje upravo oni omogućavaju. Imaće i takozvani dual interfejs, što znači da će za njeno čitanje moći da se koriste i stari, kontaktni čitači, ali i bezkontaktni, pa će ličnim kartama moći da se pristupa i sa mobilnih telefona", objašnjava Slobodan Nedeljković, načelnik Sektora za analitiku, telekomunikacione i informacione tehnologije u MUP Srbije.

Još jedna novina koju će imati nove lične karte je digitalni sertifikat, čime će se promeniti i njegov dosadašnji način izdavanja. Umesto dolaska u MUP, od sada će sertifikat moći internetom da se pokrenete od kuće.

"Zahvaljujući tome, preko interneta će moći da se obavljaju najrazličitije stvari i usluge, jer je on garancija da se radi o vama, a bez potpisa i pečata", objašnjava Nedeljković.

On dodaje da država treba da razvija servise koji će omogućiti korišćenje lične karte u različite svrhe.

"Tako ćete u perspektivi, zahvaljujući čipu moći da plaćate račune ili koristite ličnu kartu kao karticu za prevoz ili zdravstvenu knjižicu", objašnjava Nedeljković i dodaje da bi čak i umesto vozačke dozvole mogla da se koristi lična karta, jer svi podaci koji su na njoj postoje i u MUP-ovom sistemu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.