Novak: Zabranićemo prodaju nafte onima koji uvedu ograničenje cene

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2022, 10:48

Novak: Zabranićemo prodaju nafte onima koji uvedu ograničenje cene

Moskva planira da do kraja 2022. godine kreira i pokrene mehanizam kojim se ruskim kompanijama zabranjuje prodaja nafte zemljama koje prihvate ograničenje cene koje nameće zapad, izjavio je potpredsednik Vlade Aleksandar Novak.

Da, uveren sam da ce to biti urađeno. Trenutno razgovaramo o tome s kompanijama, brusimo tu odluku, rekao je Novak, odgovarajući na pitanje novinara, prenosi Tas S.U Evropskoj uniji je 5. decembra stupio na snagu embargo na pomorske isporuke ruske nafte, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a pored toga države EU su se dogovorile prošlog petka da cenu nafte koja stiže morskim putem iz Rusije ograniče na 60 dolara po barelu.

Da, uveren sam da ce to biti urađeno. Trenutno razgovaramo o tome s kompanijama, brusimo tu odluku, rekao je Novak, odgovarajući na pitanje novinara, prenosi Tas S.U Evropskoj uniji je 5. decembra stupio na snagu embargo na pomorske isporuke ruske nafte, a pored toga države EU su se dogovorile prošlog petka da cenu nafte koja stiže morskim putem iz Rusije ograniče na 60 dolara po barelu.

Sličnu odluku objavile su i države Grupe sedam (G7) i Australija, dodaje ruska agencija.

Rojters prenosi da je Novak reako da očekuje blagi pad proizvodnje nakon ovih novih sankcija.

Ruska proizvodnja nafte porasla 2,2 posto za 11 meseci

Ruska proizvodnja sirove nafte porasla je 2,2 posto u periodu januar-novembar 2022. na 488 miliona tona, rekao je novinarima potpredsednik vlade Aleksandar Novak.

Rusija ce, shodno odluci grupe OPEK+ i u njenim okvirima, ove godine proizvesti oko 530 miliona tona nafte i gasnog kondenzata, a 2023. godine 490 miliona tona, rekao je Novak, prenosi Tass.

On je ranije saopštio da se ruska proizvodnja nafte u oktobru zadržala na septembarskom nivou od 9,99 miliona barela dnevno, dodajući da se očekuje da ce proizvodnja ostati na istom nivou i u novembru

Rusija će zadržati proizvodnju nafte u decembru na nivou novembra

Rusija će zadržati proizvodnju nafte u decembru na nivou novembra, uprkos embargu EU i uvođenju ograničenja cene ruske nafte koje su uvele Unija, G7 i Australija, izjavio je potpredsednik ruske vlade .

Novak je rekao da je Rusija uverena da ce u decembru prodaja ruske nafte na svetskom tržištu biti na nivou novembra i ponovio da neće vršiti isporuke zemljama koje su uvele ograničenje cene.

"Dalje ćemo videti kako ce se razvijati situacija jer ima puno neizvesnosti na svetskom tržištu", istakao je Novak.

On je naglasio da je ruska proizvodnja sirove nafte povećana za 2,2 odsto u periodu januar-novembar ove godine u odnosu na isti period prošle godine i da je iznosila 488 miliona tona.

Ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu koje su dogovorile EU, G7 i Australija juče je stupilo na snagu, kao i embargo na uvoz ruske nafte u Uniju.

Odluka da se cena ruske nafte ograniči na 60 dolara po barelu omogućava da se ona prodaje trecim zemljama uz korišćenje tankera zemalja G7 i EU, njihovih osiguravajućih kompanija i kreditnih institucija, ali samo ako se nafta prodaje po ceni nižoj od 60 dolara po barelu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Novak: Ruska proizvodnja nafte porasla 2,2 posto za 11 meseci

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 06.Dec.2022

Ruska proizvodnja sirove nafte porasla je 2,2 posto u periodu januar-novembar 2022. na 488 miliona tona, rekao je novinarima potpredsednik vlade Aleksandar Novak. Rusija će, shodno odluci grupe OPEK+ i u njenim okvirima, ove godine proizvesti oko 530 miliona tona nafte i gasnog kondenzata, a 2023....

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.