Nova smrtna kazna za Hemijskog Alija

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova smrtna kazna za "Hemijskog Alija"

Jedan od najbližih saradnika bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, Ali Hasan al-Madžid, zvani "Hemijski Ali", osuđen je na smrt zbog bombardovanja otrovnim gasom kurdskog sela Halabdža.

Irački sud osudio je danas Alija Hasana al-Madžida, poznatijeg kao "Hemijski Ali", na smrt vešanjem jer je 1988. godine naredio bombardovanje otrovnim gasom kurdskog sela Halabdža u kojem je stradalo 5.000 ljudi, uglavnom žena i dece, javila je iračka televizija, a prenose agencije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Napad na selo Halabdža ubraja se među najtragičnije napade otrovnim gasovima na civile. Iračka vojna avijacija je punih pet časova "sipala" na selo koktel otrovnih gasova koji se sastojao od bojnog otrova iperita i nervnih agenasa Sarina, Tabuna i "VX".

Jedan od glavnih saradnika i rođak svrgnutog iračkog predsednika Sadama Huseina, "Hemijski Ali" ranije je već osuđen na smrtnu kaznu zbog gušenja kurdskog ustanka u ofanzivi Anfal 1987-1988. godine kada je stradalo 180.000 ljudi, kao i zbog gušenja šiitske pobune iz 1991. godine.

Zbog napada na selo Halabdža na 15 godina zatvora ranije je osuđen bivši ministar odbrane Sultan Hašim al-Taji, koliko je dobio i bivši šef iračkih obaveštajnih službi Sabir Azizi al-Duri.

Oni su osuđeni i po osnovu počinjenog zločina protiv čovečnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.