Nova školska godina, poštovanje prevencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2020, 15:21

Nova školska godina, poštovanje prevencije

Protekle sedmice počela je nova školska godina. U novim uslovima, koje diktira epidemiološka situacija, uz poštovanje svih mera prevencije, nastava se odvija kako u školama tako i na daljinu. Sa kakvim izazovima su se susreli nastavnici i učenici, da li se poštuju mere, imaju li škole dovoljno sredstava za dezinfekciju?

Učenici nižih razreda pohađaju nastavu u školi, s tim da su podeljeni u dve grupe, a za one u višim razredima nastava se organizuje kombinovano, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se oni svakog drugog dana nalaze u školskim klupama.

Gimnazije su uglavnom usvojile princip nastave na daljinu, dok se u srednjim stručnim školama koristi kombinovani model.

Osim organizovanja nastave u izmenjenim okolnostima, škole su morale da ulože dodatni napor kako bi deca mogla bezbedno da koriste uslugu produženog boravka. Uz nedostatak prostora, i manjak radnika se nametnuo kao problem, koji se, kako kaže rukovodilac Školske uprave Novi Sad, Milan Grujin, trenutno rešava angažovanjem volontera i nastavnika koji nemaju pun fond časova.

"Nastava fizičkog za sada se odvija na otvorenom, jer to dozvoljavaju vremenske prilike, a kada to više ne bude bilo moguće, škole će naći odgovarajuće rešenje", objašnjava Grujin.

On dodaje da se propisana mera nošenja maski poštuje, te da se od toga odstupa samo u pojedinačnim slučajevima.

"Škole raspolažu sa dovoljno dezinfekcionih sredstava, a nabavljena je i određena količina maski", ističe Grujin.

"Iako se kvalitet nastave u novim okolnostima ne može meriti sa onim iz ranijih godina, važno je da deca određeno vreme ipak provedu u školama, ne toliko radi gradiva, već radi socijalnih veština koje se uče samo u direktnom kontaktu sa nastavnicima i vršnjacima", zaključuje Grujin.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.