Nova saslušanja zbog infekcije beba

Izvor: B92, 27.Dec.2014, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova saslušanja zbog infekcije beba

Zbog infekcije pet beba u porodilištu Bijelom Polju, od kojih je jedna ranije umrla, državno tužilaštvo Crne Gore je saslušalo i dva lekara u Podgorici.

Saslušani su Ljubinka Dragaš i Filip Vukmirović, kao i medicinski tehničar Saša Jovović.

Uz dva lekara koji su uhapšeni u Bijelom Polju, Dragaš, Vukmirović i Jovović se terete da snose deo odgovornosti u vezi sa inficiranim bebama, ali su pušteni na slobodu. Juče su uhapšeni i zadržani u pritvoru lekari >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Bijelog Polja, Zvonko Puletić i Haka Tahirović.

Predsednik Sindikata lekara u Podgorici Vladimir Dobričanin, zbog privođenja Dragaš i Vukmirovića na saslušanje, najavio za ponedeljak protest ispred Instituta za bolesti dece.

Dobričanin tvrdi da su Dragaš i Vukmirović "od nesumnjivog ljudskog i stručnog integriteta" i da bi se na poziv radi davanja informacija u vezi sa inficiranim bebama, odazvali i bez policijskog privođenja.

"Nemojte nas hapsiti kao kriminalce. Ako nastave ovako, Crnogorci će se obraćati za pomoć 'babama-vračarama', jer ne znam ko će želeti da studira medicinu i da bude lekar. Već smo potpuno poniženi društvenim i materijalnim statusom", poručio je Dobričanin.

Po njegovoj oceni, lekari podgoričkog Instituta za javno zdravlje dali su sve od sebe da spasu živote beba koje su se početkom novembra zarazile u porodilištu u Bijelom Polju.

Zbog inficiranja beba, prema medijskim navodima u Podgorici, trebalo je da bude uhapšen i direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju Tomislav Jeremić, ali je on Crnu Goru napustio 18. decembra i za sada je nedostupan istražnim organima.

Roditelji inficiranih beba su ranije podneli krivičnu prijavu protiv lekara za koje se smatra da su odgovorni za infekciju.

Prisustvo bakterija ustanovljeno je kod 28 briseva od 30 briseva s radnih površina, inkubatora, pelena, kompresa, zavoja i gaza porodilja u bjelopoljskoj bolnici.

Zbog infekcije beba u Bijelom Polju ostavku je ranije podneo crnogorski ministar zdravlja Miodrag Radunović.

Porodilište u Bijelom Polju je zatvoreno posle infekcije pet beba početkom novembra, a porodilje bi trebalo da ponovo počne da prima početkom iduće sedmice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.