Nova profesija posle 20 godina staža

Izvor: Politika, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova profesija posle 20 godina staža

Bivši prelci i tkači u TK "Raška" sada imaju diplome frizera, kuvara, majstora za kolače...





Novi Pazar – Kad je, sredinom prošle godine, 1.150 radnika Tekstilnog kombinata "Raška" proglašeno za tehnološki višak, mnogi od njih su smatrali da su završili radni vek. Sa otpremninom od oko 300 hiljada dinara napustili su fabriku u kojoj su neki radili i po više decenija i prijavili se Službi zapošljavanja. Mnogi su smatrali da to >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << treba da učine samo forme radi, bez mnogo nade da će ponovo naći radno mesto...
Fatima Lučičanin i Gorica Veljović su po dvadesetak godina provele za tkačkim razbojima. Fatima je radila u pogonu TK "Raška" u Tutinu, Gorica u Novom Pazaru. Sada obe planiraju da svoje sugrađane ulepšavaju novim frizurama.

Tranzicioni centar za osposobljavanje radnika, formiran u TK "Raška" da bi prelci i tkači lakše preboleli posledice tranzicije, organizovao je i kurs koji je bivšim tekstilnim radnicama pomagao da steknu novo zvanje frizera. Tečaj je organizovan u saradnji sa NU "Božidar Adžija", a buduće frizerke su praksu tri meseca sticale u frizerskom salonu "Kaća". Vlasnica Dragana Jovanović ističe za naš list da su nove frizerke savladale zanat, da je ona dobila jaku konkurenciju, a možda i zaposli neku od njih.

U potragu za diplomom i poslom krenule su i druge bivše tkalje i prelje. Sabaheta Islamović i Danijela Đurković su savladale veštinu kuvanja. Vesna Mutavdžić, Milijanka Božović i Dušica Pavlović su do sada kolače pravile samo kod kuće, za slavu ili tek da obraduju ukućane. Nisu ni slutile, kažu, kako je to lep posao, koliko tajni ima i kolike mogućnosti pruža. Sada im se smeši šansa da se zaposle u nekim elitnim restoranima. Safeta Islamović je u TK "Raška" radila za tkačkim razbojem, a kod kuće se uvek nervirala što i kad nešto najprostije treba da sašije, ona mora kod krojačice. Sad nam sa ponosom pokazuje dečju konfekciju koju je sama sašila. Njena i bivša i sadašnja koleginica Muška Biševac, kao dokaz da njena diploma šivača ima pokriće i u praktičnom znanju, obukla je komplet, svojih ruku delo.

– Tranzicioni centar i ima za cilj da radnike za čijim je angažovanjem u "Raški" prestala potreba, osposobi za nova zanimanja – kaže za "Politiku" Safet Krkmišević, zaposlen u ovom centru i napominje da je do sada ovom obukom obuhvaćeno oko 70 radnika. U toku su kursevi za rad na kompjuterima i za nove knjigovođe. Spremnost da se obuče za nova zanimanja izrazilo je, popunjavajući upitnike, oko 400 bivših i sadašnjih radnika TK "Raška". Krkmišević kaže da "Božidar Adžija" nudi dugačak spisak zanimanja za koje radnike može da obuči, a Višnja Cvetkov, koordinator na tom narodnom univerzitetu kaže da su polaznici kurseva ozbiljni i prilježni, možda više nego pravi đaci.

Kada su im deljene diplome za nova zanimanja, bivše tkalje i prelje su se radovale kao prave maturantkinje. Safet Krkmišević kaže da postoji i čitav niz kurseva i za "muška" zanimanja. Dvojica radnika su, tako, stekla zvanje servisera bele tehnike.

– Samo mi jedno nije jasno: ovoliko višespratnica u Novom Pazaru, a kad se liftovi pokvare, čekaju se majstori iz Kraljeva. Niko da se odluči da izuči taj zanat – kaže Krkmišević.

S. Bakračević

[objavljeno: 05.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.