Nova presuda Milovanoviću

Izvor: RTS, 24.Jun.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova presuda Milovanoviću

Željko Milovanović, zvani Gavra, koji se sumnjiči za umešanost u ubistvo vlasnika i novinara hrvatskog lista "Nacional", osuđen na godinu i 10 meseci zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja i falsifikovanja isprava.

Zbog nedozvoljenog držanja oružja i falsifikovanja isprava, Željko Milovanović zvani Gavra, koji se sumnjiči za umešanost u ubistvo vlasnika i novinara hrvatskog lista "Nacional," osuđen je pred Okružnim sudom u Beogradu na godinu i 10 meseci zatvora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Milovanović je u specijalnoj sudnici Centralnog zatvora u Beogradu, na suđenju koje je danas ponovo počelo posle višegodišnjeg prekida zbog njegovog bekstva, priznao izvršenje ovih krivičnih dela, a sudsko veće mu je posle održanog glavnog pretresa izreklo presudu, na koju ima pravo žalbe Vrhovnom sudu.

Milovanoviću je suđeno po optužnici kojom je bio okrivljen i za pljačku "Delta banke", ali je Okružno tužilaštvo u Beogradu u oktobru 2004. godine, posle njegovog bekstva, odustalo od krivičnog gonjenja za to razbojništvo zbog nedostatka dokaza.

Istom optužnicom bio je obuhvaćen i Milan Peruničić koji je zbog razbojništva u "Delta banci" i nošenja oružja osuđen na tri godne i šest meseci zatvora.

Milovanović ostaje u pritvoru do pravosnažnosti kako ove presude, tako i druge presude Okružnog suda u Beogradu kojom je osuđen na jedinstvenu kaznu od 13 godina zatvora zbog više pljački i razbojništava.

Milovanović ranije osuđen na 13 godina

Milovanović je ranije pred Okružnim sudom u Beogradu osuđen u odsustvu na kaznu zatvora od četiri i po godine zbog razbojništva, ali mu je sud izrekao jednstvenu kaznu od 13 godina zatvora, pošto je ranije već bio pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od devet godina pred Okružnim sudom u Novom Sadu.

Jednistvena presuda još nije postala pravosnažna u delu koji se odnosi na presudu beogradskog Okružnog suda, jer se čeka odluka Vrhovnog suda po Milovanovićevoj žalbi.

Za Milovanovićem, koji je uhapšen 31. maja, zbog bekstva je bila raspisana poternica još 2004. godine, a po lišenju slobode uručeno mu je ranije doneto rešenje o određivanju pritvora.

U Okružnom sudu u Novom Sadu je rečeno da je Milovanović, 2005. godine, pravosnažno osuđen na devet godina zatvora zbog razbojništva, krađe vozila i nedozvoljenog držanja oružja.

Pošto se nije javio na izdržavanje kazne, Opštinski sud u Novom Sadu (koji je zadužen za izvršenje sudskih odluka), sredinom aprila 2007. godine za njim je raspisao poternicu.

Gonjen zbog brojnih krivičnih dela

Sa krivičnim gonjenjem Milovanovića zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Pukanića čekaće se još neko vreme dok hrvatsko pravosuđe ne dostavi srpskom tužilaštvu potrebnu dokumentaciju.

Beogradska policija uhapsila je Milovanovića 31. maja u Beogradu. Policija je prilikom hapšenja Milovanovića kod njega pronašla pištolj, a pretresom stana pronađeno je i drugo oružje.

Utvrđeno je da pored srpskog državljanstva ima i hrvatsko i državljanstvo BiH, kao i da ga te države traže zbog nekih krivičnih dela.

Milovanović se prema podacima Hrvatske policije tereti da je sa odbeglim Bojanom Gudurićem iz Novog Sada ostavio moped sa eksplozivom pored Pukanioćevog automobila na parkingu redakcije "Nacionala", a zatim ga je aktivirao daljinskim upravljačem.

Posle toga, on je kamerom snimljen kako odlazi sa mesta eksplozije sa kacigom na glavi.

Njegovo učešće u atentatu otkriveno je sedam dana nakon ubistva, kada je hrvatska policija uhapsila braću Roberta i Luku Matanića, kao i Slobodana Đurovića.

Za Milovanovićem je tada i Hrvatska raspisala poternicu.

Pukanić je ubijen 23. oktobra prošle godine kada je nastradao i njegov saradnik Niko Franić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.