Nova pravila za oblačenje u zatvoru

Izvor: RTS, 15.Jan.2012, 13:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pravila za oblačenje u zatvoru

Novi pravilnik o odevanju u zatvorima stupa na snagu za osam dana. Njime se određuje koje stvari čine letnju i zimsku odeću i kog materijala, kroja i boje ona mora da bude.

Zatvorenici u Srbiji ubuduće će imati pravo na besplatnu letnju i zimsku obuću i odeću, peškire i posteljinu, kao i na posebnu radnu odeću i opremu kada to zahteva posao koji obavljaju u okviru zatvora u kom služe kaznu.

Sopstvenu odeću i obuću, međutim, moći će da nose osuđenici koji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kazne služe u zatvorima otvorenog tipa ili su u povoljnijem tretmanu.

To je, pored ostalog, propisano novim Pravilnikom o odeći, obući i posteljini osuđenih lica koji je objavljen u najnovijem "Službenom glasniku".

Pravilnik, takođe, propisuje da osuđeni moraju odeću da menjaju najmanje jednom u 30 dana, a rublje barem dva puta nedeljno, kao i da su dužni da se van spavaonice odevaju "odgovarajuće".

U Pravilniku koji je donešen u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija detaljno se nabraja koje stvari čine letnju i zimsku odeću, kog materijala, kroja i boje moraju da budu, koliko dugmadi i džepova da imaju.

Letnju odeću, rublje i odeću za muškarce, kako se navodi u Pravilniku čine košulja sa kratkim rukavima, bluza, pantalone, kratke gaće, pidžama, peškir, čarape, papuče i plitke cipele. Odeća je sive boje, a obuća po pravilu crna.

Zimsku odeću, obuću i rublje za muškarce čine košulja sa dugim rukavima, bluza, pantalone, zimska jakna, džemper, šal, rukavice, kapa, potkošulja, duge gaće, pidžama, čarape, papuče i duboke cipele.

Odeća i rublje moraju da budu sivomaslinaste boje, a obuća crna.

Ženska odeća

Žene mogu leti da nose majicu, bluzu, suknju ispod kolena, pantalone, veš, spavaćicu ili pidžamu, čarape, papuče i plitke cipele.

Zimi nose suknju ispod kolena, pantalone, košulju sa dužim rukavima, bluzu, zimsku jaknu, džemper, šal, rukavice, kapu, čarape, papuče i duboke cipele.

I letnja i zimska odeća mora da im bude bordo boje, rublje belo, a cipele crne.

Posteljina osuđenika sastoji se od dušeka, jastuka, jastučnice, čaršava, ćebeta i navlake za ćebe.

Pravilnik je precizno propisao rokove trajanja odeće i obuće, pa tako jedna košulja, bluza i pantalone mogu da služe zatvoreniku dve godine, kratke gaće, papuče, i čarape godinu dana, a džemper, šal i rukavice četiti godine.

U srpskim zatvorima osuđenici sami peru svoju odeću i rublje, dok pritvorenici za to mogu da zaduže i članove svoje porodice, koji im dolaze u posetu.

Za sprovođenje ovog pravilnika i odevanje više hiljada osuđenih neophodno je obezbediti materijalna sredstva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.