Nova poskupljenja u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2011, 04:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova poskupljenja u Srbiji

BEOGRAD -

Potrošače u Srbiji od danas očekuje novi talas poskupljenja - gasa, prehrambenih proizvoda, kućne hemije, grejanja , a u prestonici i gradskog prevoza.

Od 1. novembra gas će poskupeti od 10 do 15 odsto, zbog čega je najavljeno poskupljenje grejanja u mnogim gradovima u Srbiji.

Prema proračunima, kubni metar (m3) gasa za domaćinstva koja greje "Srbijagas", koštaće posle novembarskog poskupljenja oko 40,82 dinara, umesto dosadašnjih 36 dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Očekuje se da će poskupljenje gasa prouzrokovati, iako ne u velikoj meri, povećanje cena i drugih industrijskih proizvoda, a stručnjaci su ocenili da će to uticati na povećanje inflacije za 0,3 odsto.

U trgovinama u Srbiji mogu se očekivati nova poskupljenja slatkiša, smrznutog voća i povrća, piva, kiselog mleka, kućne hemije i kozmetike.

Kako su trgovci rekli u Tanjugovoj anketi, na osnovu novih cenovnika dobijenih od dobavljača, slatkiši će poskupeti pet procenata, smrznuto voće i povrće 10, pivo tri procenta, kiselo mleko četiri odsto.

Cene kućne hemije i kozmetike u narednom mesecu "skočiće" od pet do 10 procenata.

Trgovci poskupljenja pravdaju novim cenovnicima dobijenim od dobavljača, a dobavljači višim cenama sirovina i povećanjem troškova proizvodnje.

Cene svežeg mesa i mesnih prerađevina, hleba, brašna, ulja i šećera ne bi trebalo da se menjaju na više.

Predsednica Centra potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida izjavila je za Tanjug da je ta potrošačka organizacija zabrinuta zbog svakog najavljenog poskupljenja, jer je standard građana u Srbiji ionako nizak, plate miruju, a pri tome i dalje veliki broj radnika ostaje bez posla.

"Svako poskupljenje najviše pogađa najsiromašnije", istakla je Vida.

Ona je napomenula da su pre nekoliko godina gotovo sva sela u Vojvodini uvodila gas jer je to bio najjeftiniji i najčistiji vid grejanja da bi se kasnije ispostavilo da je gas skuplji od struje, uglja, drva.

Došli smo u situaciju da su potrošači imali mesečne račune za potrošeni gas i do 14.000 dinara, nisu bili u mogućnosti da ih plate pa su ostajali bez instalacija, pomenula je predsednica CEPS-a.

Vida je rekla da ohrabruju najave iz Ministarstva poljoprivrede i trgovine da je u narednom periodu moguće pojeftinjenje mesa, jaja, šećera, ulja, brašna.

Prema njenim rečima, u Srbiji čak 41 odsto porodičnog budžeta odlazi za hranu, što pokazuje koliko smo siromašni, jer se u EU za to izdvaja između 17 i 20 procenata kućnog budžeta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.