Nova optička iluzija koja je prevarila milione

Izvor: Blic, 10.Dec.2013, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova optička iluzija koja je prevarila milione

Da li vidite dve različite boje? Pa varate se. Ova nova optička iluzija, koja je postala pravi hit na internetu, vas "vara" da vidite dve nijanse sive, a radi se o istoj boji. Uverite se sami.

Sigurno, da vas neko pita da li su dve kvadrata iste boje, rekli biste da nisu. Ali prevarili biste se. Zato što se radi o optičkoj iluziji, gde zbog toga što su ivice kvadrata različite boje, vaš mozak je "prevaren" da primećuje dve različite boje koje su zapravo iste.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Radi se o dobro poznatoj iluziji koja je nazvana Kornsvit, prema Tomu Kornsvitu koji je ga je otkrio.

Naše oko funkcioniše tako da se signal onoga što vidimo pojačava sa jedne strane kada postoji crno-bela granica, a smanjuje sa druge. Tako se stvara veći kontrast od onog koji zapravo postoji.

Tako jednu sivu vidimo kao jaču i tamniju od druge, pa je ovakva optička iluzija moguća.

To pravilo se primenjuje i kod ostalih čula.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Nova optička iluzija koja je prevarila milione

Izvor: Dzungla.org, 10.Dec.2013

Da li vidite dve različite boje? Pa varate se. Ova nova optička iluzija, koja je postala pravi hit na internetu, vas „vara“ da vidite dve nijanse sive, a radi se o istoj boji. Uverite se sami. . OpširnijeBlic

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.