Nova nada za rođene bez ušne školjke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Nov.2019, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova nada za rođene bez ušne školjke

U Srbiji se svake godine rodi 10 do 15 mališana sa deformacijom uha ili bez ušne školjke. Nauka još nije dala jasno objašnjenje šta je uzrok nastanka te anomalije.

U nekim populacijama, kao što je Japan i Kina, učestalost je veća.

Međunarodni dan osoba rođenih bez ušne školjke (mikrotija) obeležava se sutra, 9. novembra, a cilj je podizanje svesti, da se šira javnost upozna sa problemom, ali i da rešenje postoji.

Specijalista plastične i rekonstruktivne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hirurgije Aleksandar Urošević kaže da je važno da roditelji znaju da se danas i u našoj zemlji rade uspešno rekonstrukcije ušne školjke, samo treba da budu strpljivi.

Za operaciju dete mora da ima najmanje osam godina, jer tada dečje uho postiže veličinu kao kod odraslog čoveka. Urošević je do sada uspešno uradio 21 takvu intervenciju. Osim pacijenata iz Srbije na lečenje dolaze i pacijenti iz susednih zemalja, jer je jedini u regionu koji radi takve rekonstrukcije.

A usavršavao se kod najboljih u Klinici "Bizet" u Parizu, kod vodećeg stručnjaka u svetu za rekonstrukciju ušne školjke profesorke Fransoaz Firmin.

Rekonstrukcija ušne školjke radi se u dva akta, od rebarne hrskavice. Modelira se uho od hrskavice, a zatim ubacuje u pripremljeni kožni džep. U drugom aktu radi se odvajanje ušne školjke.

Urošević za Tanjug pojašnjava da se anomalije češće javljaju na desnom uhu, da je važno da se dete prati od samog rođenja i ukoliko ima normalan sluh, razvija se kao i sva druga deca.

"Da bi mogla uspešno da se izvede rekonstrukcija važno je da se ništa ne radi i ne operiše, da nema rezova i ožiljaka da bi mogli da napravimo dobar rezultat", pojašnjava Urošević.

Od državnih ustanova rekonstrukcija ušne školjke radi se o trošku RFZO u Institutu za majku i dete.

U toj zdravstvenoj ustanovi formiran je poseban tim u kom su dr Urošević i doc. Aleksandar Vlahović.

Nedavno je u toj zdravstvenoj ustanovi urađena i rekonstrukcija ušne školjke N. P. (15) iz Niša, koja je rođena bez desne ušne školjke.

Roditelji su je vodili čak u Francusku na konsultacije kod prof. Firmin, ali kod nje nije rađena intervencija jer je bila skupa - oko 20.000 evra samo za operaciju, plus troškovi boravka u Parizu.

Otac Predrag Nikolić kaže da su lekari kod njegove ćerke postigli "svetski rezultat", da je devojčica presrećna iako je očekuje još jedan akt.

"Ovo izgleda nestvarno, mnogo je bolje nego što smo očekivali. Prethodnih 15 godina mnogo sam istraživao o tome, gledao rezultate rada mnogih lekara, ali ovo je svetski rezultat. Poklopila se i njihova stručnost i njena anatomija", rekao je Nikolić za Tanjug.

Kaže da je devojčica menjala stavove, da je bilo momenata kada je želela da ima "normalno uho", ali i momenata kada je govorila da ne želi na operaciju.

Kada su saznali da se Urošević vratio iz Francuske, i da je počeo rekonstrukcije uha da radi i u Srbiji, stupili su sa njim u kontakt, prikupili neophodne upute u Nišu i operacija je urađena u Institutu.

Urošević je u julu postao član Međunarodnog udruženja za rekonstrukciju ušne školjke, a samo je 50 hirurga u svetu u tom udruženju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.