Nova mreža sudova od Nove godine

Izvor: RTS, 08.Dec.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova mreža sudova od Nove godine

Stupanjem na snagu novog zakona o reformi pravosuđa od 1. januara počinje da funkcioniše nova mreža sudova. Reforma će obezbediti suđenje u razumnom roku i moderno i funkcionalno sudstvo, smatraju u Ministarstvu pravde.

Nedavno usvojeni zakon o reformi pravosuđa i reorganizaciji sudova stupiće na snagu 1. januara. Novim rešenjima broj sudova u Srbiji biće znatno smanjen, a biće promenjene i njihove nadležnosti i organizacija.

Mnogi građani Srbije na okončanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudskih postupaka nekada cekaju 10, 20 pa i više godina.

Reforma sudstva bi trebalo, kako tvrde u Ministarstvu pravde, da obezbedi suđenje u razumnom roku, a Srbiji donese moderno i funkcionalno sudstvo u skladu sa evropskim standardima.

"Kad je reč o građanima, situacija ostaje potpuno ista, postojaće osnovni sudovi, viši sudovi i sudske jedinice" izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen i dodao da je osnovna ideja bila da građani ne primete da je došlo do određene reforme.

Državni sekretar navodi da će građani Beograda svoja prava ostvarivati u prvom stepenu pred Prvim i Drugim osnovnim sudom, "i jedan i drugi će se baviti i parnicom i krivicom, a postojaće i jedan viši sud koji će odlučivati u važnim predmetima".

"Kada je reč o overama spisa i overama ugovora koje su do sada bile veliki problem, oni se neće više overavati u Palati pravde, objasnio je Homen.

Na teritoriji Beograda, dosadašnji sudovi radiće na istim adresama, ali će svaki od njih biti specijalizovan.

"U Prvom opštinskom sudu se užurbano radi na pripremi predmeta za seobu, jer će ubuduće građani Beograda koji su dolazili u Prvi opštinski sud za građanske stvari sada ići u zgradu Petog opštinskog suda, gde će biti parnično odeljenje Prvog osnovnog suda", kaže sudija Vesna Sekulić.

U unutrašnjosti Srbije, međutim, nije tako jasna situacija, pa je pitanje koje će pravne probleme građani ubuduće moći da rešavaju u svom gradu, a za koje će morati da putuju u neki drugi.

Do stupanja zakona na snagu ostalo je još nešto više od mesec dana, pa su u Društvu sudija Srbije skeptični da će nova mreža sudova početi da radi u predviđenom roku, budući da ona još nije u potpunosti definisana na teritoriji cele zemlje.

"Trenutno znamo da će građani putovati u krivičnim predmetima, a kako će sve ostalo biti regulisano biće ostavljeno predsednicima suda", rekla je predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević.

To znači, objasnila je Boljević, da će predsednici sudova na svom području regulisati da li će putovati građani ili će putovati predmeti.

Nadležni u Ministarstvu pravde, međutim, uveravaju da će sve nedoumice biti rešene do kraja godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.