Nova istraga o pogibiji Trajkovskog?

Izvor: RTS, 06.Nov.2012, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova istraga o pogibiji Trajkovskog?

Vlasti Bosne i Hercegovine odlučile su da pokrenu novu istragu o avionskoj nesreći u blizini Mostara 2004. godine, u kojoj je poginuo predsednik Makedonije Boris Trajkovski i osam članova makedonske delegacije i posade, javila je makedonska TV stanica "Alfa".

Novu istragu o avionskoj nesreći u blizini Mostara 2004. godine, u kojoj je poginuo predsednik Makedonije Boris Trajkovski i osam članova makedonske delegacije i posade, vlasti Bosne i Hercegovine odlučile su da pokrenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javila je makedonska TV stanica Alfa.

Šef komisije za istragu vazduhoplovnih nesreća BiH Omer Kulić izjavio je da će takva odluka biti saopštena u naredna dva do tri dana imajući u vidu da je makedonska istražna komisija dostavila nove dokaze o tom slučaju.

"U naredna dva do tri dana biće saopštena odluka u vezi s mogućnošću otvaranja nove istrage, odnosno obnavljanja istrage. Najvjerovatnije će se ići u tom pravcu", rekao je Kulić za agenciju Anadolija.

Trajkovski je sa saradnicima i posadom aviona poginuo 26. februara 2004. godine prilikom pada aviona "King er" na Matića brdu u mestu Rotimlja.

Kulić je podsetio da je Vlada Makedonije formirala Komisiju koja je šest godina radila na ovom pitanju.

"Uradili su mnogo toga i mi smo sa njima stalno na vezi. To je u finalu. Vrlo brzo će sve biti gotovo. Ponavljam, najverovatnije će se ići putem nove istrage", rekao je Kulić.

Inače, ministar saobraćaja i veza Makedonije Mile Janakieski predstavio je u julu u Sarajevu bosanskoghercegovačkom kolegi Damiru Hadžiću dokument koji sadrži nova saznanja o nesreći aviona u kojoj je poginuo Trajkovski.

Janakieski je uputio Hadžiću i službeni predlog o ponovnom otvaranju istrage i predložio uspostavljanje mešovite radne grupe koja bi preispitala sve okolnosti nesreće.

Hadžić je tada istakao da je u interesu Bosne i Hercegovine da se okonča istraga, da prestanu špekulacije o uzrocima nesreće i da je saglasan s ponovnim otvaranjem istrage.

Tada je, kako se podseća, dogovoreno da se uspostavi zajednička radna grupa bosanskohercegovačkih i makedonskih stručnjaka koja bi trebalo da napravi izeštaj o okolnostima pada makedonskog predsedničkog aviona.

Pored Trajkovskog, u nesreći kod Mostara poginuli su portparol Dimka Ilkova Bosković, savetnici Risto Blaževski i Anita Lozanovska, predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Mile Kristevski i telohranitelji Ace Božinovski i Boris Velinovski, te pilot i kopilot. Leševi su pronaĐeni u izgorelom i neprepoznatljivom stanju.

Poznati makedonski advokat i zastupnik porodiza nastradalih Ignat Pančevski izjavio je ranije da on godinama dokazuje da je Trajkovski ubijen, ali da od njega ne traže dokaze.

On je tada rekao da oni koji treba da znaju, znaju da je govori istinu i da će jednog dana, vrlo skoro, ovaj slučaj biti predmet rada Saveta bezbednosti UN.

"Ovde su u igri velike obaveštajne službe. Taktika tih stranih tajnih službi, koja dominira još od 2004. godine, jeste da se eliminišu dokazi i distanciraju svi momenti koji bi mogli ići u prilog tezi da se radilo o atentatu. Oni su sve to organiziovali. Platili su da se cjela ova stvar drži na distanci. Postoje dokazi za to. Oni imaju mnogo dužnika na sve strane na Balkanu, uključujući i rukovodstva država. U pitanju je veliki novac", izjavio je ranije Pančevski.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.