Nova hapšenja aktivista u Zagrebu

Izvor: RTS, 29.Jul.2010, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova hapšenja aktivista u Zagrebu

Više od 20 aktivista, protivnika izgradnje podzemne garaže u centru Zagreba, uhapšeno zbog blokiranja prilaza gradilištu. Uprkos hapšenjima, aktivisti najavljuju nove proteste.

Hrvatska policija je ponovo u centru Zagreba privela više od 20 aktivista nevladnih udruženja "Pravo na grad" i "Zelene akcije", koji se protive izgradnji podzemne garaže u Varšavskoj ulici.

Nešto pre podneva, aktivisti su seli ispred ulaza na gradilište Hoto grupe u Varšavskoj ulici, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je deo pešačke zone, gde je u toku gradnja rampe u podzemnu garažu kao dela stambeno-poslovnog projekta "Cvetni trg" preduzetnika Tomislava Horvatinčića.

Deo gradske površine ustupljen je za izgradnju odlukom grada, a aktivisti smatraju da se gradnjom u Varšavskoj ulici za privatne interese uništava javni prostor.

Iako su najavili prekid protesta do jeseni, aktivisti su ponovo došli do gradilišta i blokirali prolaz kamionima, zbog čega je policija nakratko blokirala saobraćaj u obližnjim ulicama, a zatim ga ponovo pustila pošto je uhapsila demonstrante.

Među uhapšenima je i Tomislav Tomašević iz udruženja "Zelene akcije" koji je ranije rekao novinarima da neće odustati od protesta.

Teodor Celakoski iz udruženja "Pravo na grad" najavio je da će aktivisti na jesen nastaviti masovne proteste, ali da će tokom leta delovati nepredvidivo.

Akcije protiv gradnje u pešačkoj zoni traju već nekoliko godina, ali su intenzivirane poslednjih nekoliko meseci.

Pre dve sedmice policija je uhapsila oko 150 aktivista koji su sprečavali nastavak izgradnje ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj policija, a izrečena im je i privremena zabrana približavanja toj ulici.

Među privedenima su bile i brojne javne ličnosti, kao i odbornici u Skupštini grada Zagreba.

Hapšenje je tada osudio i predsednik Hrvatske Ivo Josipović, a policija je navela da radove obezbeđuje na zahtev grada.

Aktivisti su posle ranijih hapšenja zatražili ostavku ministra policije Tomislava Karamarka, kao i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, kojeg smatraju najodgovornijim za gradnju u Varšavskoj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.