Norveška policija mogla da spreči Brejvika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška policija mogla da spreči Brejvika

OSLO -

Norveška policija mogla je da spreči bombaški napad Andersa Behringa Brejvika u Oslu i da brže uhvati masovnog ubicu, ocenjeno je u izveštaju nezavisne komisije koji je danas upućen norveškom premijeru.

Brejvik je u julu 2011. godine ubio osam ljudi kada je podmetnuo bombu u automobil koji je eksplodirao ispred zgrade vlade u Oslu, a ubrzo potom je u letnjem kampu mladih laburista na obližnjem ostrvu Utoji iz automatskog oružja ubio još 69 osoba, uglavnom tinejdžera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Nezavisna komisija, zadužena za analizu tih događaja, oštro je kritikovala rad norveške policije, preneli su mediji.

"Napad na vladin kompleks mogao je biti izbegnut da su efikasno primenjene bezbednosne mere", navela je komisija u izveštaju koji je podnela norveškom premijeru Jensu Stoltenbergu.

"Intervencija policije bila je realno moguća. Počinilac napada mogao je biti brže zaustavljen", ocenila je komisija.

Norveška policija bila je meta žestokih kritika zbog sporog reagovanja: Brejvik je uhapšen na Utoji posle više od tri sata od napada u Oslu.

Sama pucnjava na ostrvu trajala je oko sat i 15 minuta pre nego što se pojavila policija, koja je jedva uspela da pronađe način da stigne na ostrvo udaljeno svega 600 metara od obale.

Brejvik, koji je na suđenju priznao da je počinio napade, u zatvoru čeka presudu, koja bi trebalo da bude izrečena 24. avgusta.

Većina žrtava na Utoji bili su mladi aktivisti vladajuće Laburističke partije.

Napadi su bili najgori čin nasilja u Norveškoj od Drugog svetskog rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.