Norveška čeka odluku suda o Kosovu

Izvor: RTS, 21.Dec.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška čeka odluku suda o Kosovu

Norveški ambasador u Srbiji Hakon Blakenborg smatra će njegova zemlja teško povući odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, ali učiniće to ako Međunarodni sud pravde u Hagu tako odluči.

Norveška je dala doprinos izgradnji Avalskog tornja, uništenog tokom bombardovanja 1999. godine, mada je, kao članica NATO, učestvovala u akciji Alijanse protiv SRJ.

"Dali smo simboličan doprinos izgradnji tornja, simbola Beograda, koji je bio razoren u NATO bombardovanju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ono što se dogodilo 1999. godine ne može da bude potpuno izlečeno, i ne može se lako zaboraviti, ali vreme je da se okrene nova strana za budućnost. Ovaj toranj je simbol", objašnjava ambasador Blakenborg.

Ambasador Norveške u Srbiji Hakon Blakenborg izjavio je da će njegova zemlja teško povući odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, ali da ipak čeka stav Međunarodnog suda pravde o tom pitanju.

"Norveška je priznala nezavisnost Kosova ali, shvatajući koliko je to komplikovano pitanje, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasali smo da se taj slučaj, koji je delom političko a delom pravno pitanje, iznese pred Međunarodni sud pravde u Hagu", rekao je Blakenborg u intervjuu "Večernjim novostima".

"Teško da ima povratka, ali čekamo odluku suda", naglasio je norveški ambasador, napominjući da je Srbija poslednjih meseci uradila mnogo na promovisanju svoje pozicije.

Iako imaju različite poglede na pitanje Kosova, Srbija i Norveška ipak imaju i dosta zajedničkih stavova - poput podrške u Ujedinjenim nacijama, rekao je ambasador.

Rekao je da je svestan činjenice da će "Srbija uvek žaliti zbog onoga što je Norveška učinila", napominjući da se saradnja između dve zemlje nastavlja i čak proširuje.

Norveška vlada priznala je Kosovo 28. marta, nakon što su 17. februara privremene vlasti u Prištini jednostrano proglasile nezavisnost Kosova.

Generalna skupština UN usvojila je inicijativu srpske Vlade da se o pitanju legalnosti jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.