Norac prevremeno izlazi na slobodu

Izvor: Vesti-online.com, 26.Maj.2011, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norac prevremeno izlazi na slobodu

Bivši general Hrvatske vojske Mirko Norac, koji je osuđen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Gospiću i Medačkom džepu uskoro bi se mogao naći na slobodi, piše danas riječki "Novi list".

Prema pisanju dnevnika, Norac veruje da će se to dogoditi jako brzo, iako formalno ima još nešto manje od pet godina zatvorske kazne.

Norac je u zatvoru do sada proveo nešto više od 10 godina ili dve trećine ukupne kazne od 15 godina, pa je iskoristio pravo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << traži prevremeno oslobađanje. On je, takođe, tražio vanredno ublažavanje kazne jer se u međuvremenu oženio i ima decu o kojoj treba brinuti.

"Novi list" piše da će o prvoj molbi odučivati Komisija za prevremeno oslobađanje pri Ministarstvu pravosuđa, a o drugoj Vrhovni sud.

Mirko Norac uhapšen je krajem 2001. godine. Dve godine kasnije Županijski sud u Rijeci osudio ga je na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Gospića. Dok je izdržavao tu kaznu, podignuta je i optužnica za ratne zločine u Medačkom džepu zbog čega je pred sudom u Zagrebu osuđen na šest godina zatvora. Te dve kazne objedinjene su u kaznu od 15 godina zatvora.

Zbog pravosnažne presude za ratne zločine predsednik Hrvatske Ivo Josipović u septembru prošle godine oduzeo je čin generala Mirku Norcu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.