Nobelovu nagradu za hemiju dobili Franses, Smit i Vinter

Izvor: Beta, 03.Okt.2018, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelovu nagradu za hemiju dobili Franses, Smit i Vinter

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju su dobili Franses Arnold i Džordž Smit iz SAD i ser Gregori Vinter iz Velike Britanije, za otkrića u istraživanju enzima, saopštila je danas Švedska akademija nauka.Troje naučnika nagradjeno je za metode "usmerene evolucije" za stvaranje novih enzima koji ubrzavaju hemijske reakcije u biologiji.Ti enzimi koriste se za proizvodnju lekova i biogoriva.Rad troje naučnika tako doprinosi promociji "zelene hemijske industrije", novih materijala i održivih goriva.Frensis Arnold, sa Kalteka u Pasadeni, pripašće polovina nagrade od devet miliona švedskih kruna.Drugu polovinu dele Smit, sa Univerziteta Misuri, i Vinter sa Kembridž Instituta za molekularnu biologiju.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nobel za hemiju u rukama naučnika iz SAD-a i Britanije

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Okt.2018

Švedska kraljevska akademija saopštila je u srijedu da je troje naučnika koji su dobili ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju "upreglo snagu evolucije" kako bi razvili enzime i antitijela koju su doveli do novih lijekova i biogoriva.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Nobelova nagrada za hemija pripala Fransesu, Smitu i Vinteru

Izvor: Radio 021, 03.Okt.2018

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za hemiju dobili su Franses Arnold i Džordž Smit iz SAD i ser Gregori Vinter iz Velike Britanije, za otkrića u istraživanju enzima, saopštila je Švedska akademija nauka...Troje naučnika nagrađeno je za metode "usmerene evolucije" za stvaranje novih enzima koji ubrzavaju...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.