Nobel za novu šansu za lečenje anemije

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za novu šansu za lečenje anemije

Trojica naučnika dobila Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu.

Trojica naučnika koja su otkrila kako nivo kiseonika utiče na ćelije i kako se one prilagođavaju tim promenama osvojila su ovogodišnju Nobelovu nagradu.

Piter Retklif sa Univerziteta Oksford i Frensis Krik instituta, Vilijam Kelin sa Harvarda i Greg Semeze sa Džon Hopkins univerziteta dele nagradu za fiziologiju ili medicinu.

Njihov rad dovodi do novih tretmana za lečenje anemije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pa čak i raka.

Uloga prilagođavanja nivou kisonika istražuje se i u bolestima od otkazivanja srca do hronične bolesti pluća.

Piter Retklif kaže: "Počastvovan sam i oduševljen vešću.

"Ovo je priznanje laboratoriji, onima koji su mi pomogli da je osnujem i sarađivali sa mnom na projektu godinama, mnogima na terenu, a ne manje važno - mojoj porodici zbog tolerancije svih uspona i padova."

Švedska akademija, koja dodeljuje nagradu, saopštila je:

"Osnovni značaj kiseonika razume se vekovima, ali to kako se ćelije prilagođavaju promenama nivoa kiseonika dugo je bila nepoznanica."

Nivo kiseonika varira u telu, naročito:

Sposobnost tela na prilagođavanje nivoima kiseonika ima ulogu u imunološkom sistemu i u najranijim fazama razvoja u materici.

Nizak nivo kiseonika može da pokrene proizvodnju crvenih krvnih zrnaca ili izgradnju krvnih sudova kako bi se ovo rešilo.

Više crvenih krvnih zrnca znači da je telo u stanju da nosi više kiseonika i zato sportisti treniraju na nadmorskoj visini.

Lekovi koji to oponašaju mogu da budu dobri u lečenju anemije.

Tumori u međuvremenu mogu da otmu ovaj proces da sebično stvaraju nove krvne sudove i rastu.

Dakle, lekovi koji obrnu taj proces mogu pomoći i zaustaviti rak.

"Rad ovih naučnika i njihovih timova otvorio je put ka većem razumevanju ovih uobičajenih, po život opasnih uslova i novim strategijama za njihovo lečenje", rekao je dr Endru Mari sa Univerziteta u Kembridžu.

"Čestike trojici novih Nobelovih laureata. Zaslužili su to jako."

Nivo hormona eritropoietina (EPO) raste kako nivo kiseonika opada.

Naučnici su otkrili da se to događa pošto je skupina proteina koji se nazivaju faktori inducirani hipoksijom (HIF) menja ponašanje DNK - genetskog koda.

Dalji rad je pokazao da kada je nivo kiseonika bio normala, ćelije su stvarale HIF samo da bi ga uništio drugi protein - VHL.

Ali kada je nivo kiseonika pao, VHL se više nije mogao držati HIF-a, što je dovelo do nakupljanja dovoljnih nivoa da promene ponašanje DNK.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nobel za novu šansu za lečenje anemije

Izvor: Radio 021, 07.Okt.2019

Trojica naučnika dobila Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu...Getty ImagesKako se ćelije prilagođavaju promenama kiseonika..Trojica naučnika koja su otkrila kako nivo kiseonika utiče na ćelije i kako se one prilagođavaju tim promenama osvojila su ovogodišnju Nobelovu nagradu...Piter...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.