Nobel za književnost: Sutra odluka o mogućem odlaganju dodele

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2018, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za književnost: Sutra odluka o mogućem odlaganju dodele

Švedska akademija će sutra saopštiti odluku o eventualnom odlaganju dodele ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, nakon polemike o navodnom seksualnom uznemiravanju, zbog čega je niz članova napustilo ovu instituciju.

"Članovi koji će učestvovati na večerašnjem sastanku odlučiće o tome. Donećemo odluku, koja će biti objavljena sutra oko 09:00 sati", rekla je Rojtersu zvaničnica Švedske akademije Luis Hedberg.

Veoma je retko da dodela Nobelovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nagrada bude otkazana ili odložena, primećuje britanska agencija, podsećajući da je poslednji put dodela nagrade za književnost otkazana 1943. godine, u zenitu Drugog svetskog rata.

Datum dodele ovogodišnje nagrade još nije objavljen, mada se ta nagrada uvek dodeljuje u prvoj polovini oktobra.

Švedska akademija, savet uglednih pisaca i lingvista zaduženih za unapređenje švedskog jezika, suočava se s posledicama optužbi za neprimereno seksualno ponašanje supruga jedne od članica te institucije.

Akademija je na udaru optužbi i odavanje imena laureata pre njihovog formalnog objavljivanja.

Fotograf i kulturni poslenik Žan-Klod Arno, koji je oženjen članicom Akademije i spisateljicom Katarinom Frostenson, porekao je sve optužbe - i za neadekvatno seksualno ponašanje i za odavanje imena laureata, navodi Rojters.

Šest od 18 članova Akademije podnelo je ostavke posle ovih navoda, koji se pojavili krajem prošle godine, dok još dva člana ne učestvuju u radu Akademije iz drugih razloga.

Švedska akademija je prošlog meseca saopštila da prolazi kroz ozbiljnu krizu i priznala da je poverenje u instituciju, koju je kralj Gustav Treći osnovao 1786, potkopano.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sutra odluka o mogućem odlaganju dodele Nobelove nagrade za književnost

Izvor: Radio 021, 03.Maj.2018

Švedska akademija će sutra saopštiti odluku o eventualnom odlaganju dodele ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, nakon optužbi o seksualnom uznemiravanju, zbog čega je niz članova napustilo ovu instituciju..."Članovi koji će učestvovati na večerašnjem sastanku odlučiće o tome. Donećemo...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.