Izvor: B92, 08.Okt.2009, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobelova nagrada Herti Miler

Beograd -- Nobelovu nagradu za književnost dobila je nemačka književnica rumunskog porekla Herta Miler.

Dodeli nagrade prisustvovala je i nemačka kancelarka Angela Merkel koja izuzetno ceni Hertinu književnost.

"Herta Miler pripada onoj grupi pisaca koji su više nego zaslužuli ovu nagradu. Izvanredna literatura nastala iz životnog iskustva, govori o diktaturi, potištenosti, strahovima, ali i neverovatnoj hrabrosti. I danas, 20 godina nakon pada zida, ovo je divan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znak da takva literatura i takva vrsta zivotnog iskustva budu nagrađeni Nobelovom nagradom za književnost”, rekla je Merkelova.

"Nobelova nagrada za književnost 2009. godine dodeljena je nemačkoj književnici Herti Miler, koja koncentrisanošću poezije i iskrenošću proze opisuje krajolike obespravljenih" - ovako je u Stkoholmu objavljeno ime ovogodišnje dobitnice svetski najprestižnije nagrade za književnost.

Herta Miler je nemačka književnica rođena u Rumuniji 1953. godine. Roditelji su joj bili folksdojčeri, tako da joj je nemački maternji jezik.

Studirala je nemački i rumunsku književnost na Univerzitetu u Temišvaru, radila je kao prevodilac za jednu građevinsku firmu iz koje je otpuštena jer nije htela da sarađuje da rumunskom tajnom policijom Sekuritateom.

Posle toga je radila štošta, između ostalog je prevodila nemačke knjige, a prvi roman je objavila 1982. godine, u Rumuniji, na nemačkom.

Ta knjiga, baš kao i druga dela koja je objavljivala u Rumuniji i koja su opisivala život pod Čaušeskuom, bila su cenzurisana. 1987. maltretiranje joj je, kako je izjavila u jednom intervjuu dozlogrdilo, pa je pobegla u Nemačku, koja joj je, takođe je rekla jednom prilikom, strana kao i svakom gastarbajteru, s tom razlikom što joj je nemački maternji jezik.

Milerova se bavi i prozom i poezijom, napisla je i brojne eseje, i u Nemačkoj je do sada osvojila čitav niz književnih nagrada.

Najčešća tema njenih dela je život pod Čaušeskuom - u jednom romanu, na primer, opisuje mladu devojku koja radi u rumunskoj fabrici koja proizvodi odela namenjena italijanskom tržištu i koja u svako odelo ušije tajnu poruku Italijanu koji ga kupi s molbom da dođe i da je oženi kako bi mogla da napusti zemlju.

Izvan Nemačke, Milerova nije naročito čitana, svega četiri njena romana su prevedena na engleski, a na srpski nije ni prevođena. Znaimljivo je da je u jednom intervjuu opšierno opisivala kako joj je program televizije Beograd, koji je gledala u mladosti očuvao zdrav razum jer je samo tako mogla da sluša rok i džez muziku i da gleda filmove koji su u komunističkoj Rumuniji bili zabranjeni.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Herta Miler dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Izvor: NaDlanu.com, 08.Okt.2009

STOKHOLM, 8. oktobra 2009. (Beta) - Nemačka književnica Herta Miler dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost, saopštila je u četvrtak Švedska akademija.

Nastavak na NaDlanu.com...

Herta Miler pesnik obespravljenih

Izvor: NaDlanu.com, 08.Okt.2009

STOKHOLM, 8. oktobra 2009. (Beta) - Herta Miler, nemačka književnica rođena u Rumuniji, dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za literaturu, nagrađena je za dela koja "bogatom poezijom i iskrenom prozom opisuju svet obespravljenih", navode svetske agencije. Herta Miler (56) koja je 1987. iz Rumunije...

Nastavak na NaDlanu.com...

Nobelova nagrada za književnost Herti Miler

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 08.Okt.2009

Nemačka spisateljica Herta Miler dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2009. godinu. Odluku je objavio sekretar švedske akademije Piter Inglund: „Nagradu dodeljujemo za njen izuzetan doprinos koncentrisan u poeziji I iskrenoj prozi“. Miler je rođena 1953. godine u Rumuniji, u regiji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Herti Miler pripala Nobelovu nagradu za književnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Okt.2009

STOKHOLM - Nobelova nagrada za književnost danas je dodeljena nemačkoj književnici rumunskog porekla Herti Miler, saopštio je Nobelov komitet Švedske kraljevske akademije...Milerovoj je ovo prestižno priznanje, koje podrazumeva 10 miliona švedskih kruna (1,4 miliona dolara), dodeljeno za dela...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Herta Miler iznenađena nagradom

Izvor: NaDlanu.com, 08.Okt.2009

STOKHOLM, 8. oktobra 2009. (Beta-AP) - Ovogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Miler izjavila je da je iznenađena izborom Švedske akademije. "Veoma sam iznenađena i još ne mogu da verujem", navela je nemačka književnica u saopštenju koje objavljuje njen izdavač. "Za sada...

Nastavak na NaDlanu.com...

Nobelovu nagradu za književsnost dobila Herta Miler

Izvor: Press, 08.Okt.2009

Nobelova nagrada za književnost danas je dodeljena nemačkoj književnici rumunskog porekla Herti Miler, saopštio je Nobelov komitet Švedske kraljevske akademije. Milerovoj je ovo prestižno priznanje dodeljeno za dela u kojima opisuje život u Rumuniji za vreme Čaušeskuovog režima...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.