Nobel za hemiju usmerenoj evoluciji i borbi protiv virusa

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 18:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za hemiju "usmerenoj evoluciji" i borbi protiv virusa

Nobelova nagrada za hemiju za 2018. godinu otišla je u ruke troje naučnika za otkrića u istraživanju enzima.

Nobelovu nagradu za hemiju dobilo je troje naučnika za otkrića u istraživanju enzima.

Amerikanka Frensis Arnold podeliće nagradu sa sunarodnikom Džordžom P. Smitom (Univerzitet Misuri) i Britancem Gregorijem Vinterom sa Kembridža.

Do Nobela su došli koristeći tehniku "usmerena evolucija" kako bi stvorili nove proteine.

Ti proteini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se mogu koristiti u raznim oblastima, od proizvodnje novih lekova do biogoriva.

Arnold je prva počela da koristi metod imitiranja prirodne selekcije kako bi razvila enzime koji obavljaju specifične zadatke.

Njena tehnika "usmerene" evolucije sada se redovno koristi za razvoj novih enzima.

Enzimi su biološki katalizatori koji ubrzavaju hemijske reakcije u ćelijama.

Džordž P. Smit i Gregori Vinter razvili su tehniku "fagna terapija" kako bi razvili nove enzime.

Koristili su bakteriofage, specifične viruse koji utiču na bakterije, kako bi stvorili nova antitela - velike proteine koje imuni sistem koristi da neutrališe štetne bakterije i viruse.

Prva antitela zasnovana na ovom metodu odobrena su 2002. i koriste se za lečenje reumatoidnog artritisa, psorijaze i upala creva.

"Fagnom terapijom" od tada su nastala antitela koja mogu da neutrališu toksine, bore se protiv autoimunih bolesti i raka.

Žena dobitnica Nobelove nagrade za fiziku

Tvorci terapije protiv raka dobitnici Nobelove nagrade

Predsednica Kraljevskog hemijskog društva Kerol Robinson kaže da "usmerena evolucija" enzima i antitela transformišu medicinu.

"A teško je bilo na početku predvideti da li će istraživanje uspeti, što dovoljno govori o potrebi za osnovnim istraživanjima".

Frensis Arnold je peta žena koja je osvojila Nobelovu nagradu iz hemije.

Pre nje to je 2009. pošlo za rukom Adi Jonat iz Izraela, za otkrića u strukturi i funkciji ribozoma.

Takođe, Dona Strikland postala je u utorak tek treća žena u istoriji - i prva posle 55 godina - koja je osvojila Nobela iz fizike.

Arnold će dobiti polovinu od ukupne nagrade koja iznosi devet miliona švedskih kruga (oko milion dolara ili sto miliona dinara), dok će Smit i Vinter podeliti drugu polovinu.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.