Njegoša neće koristiti kao dokaz

Izvor: B92, 19.Feb.2014, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Njegoša neće koristiti kao dokaz"

Podgorica -- Serž Bramerc kazao ambasadoru Crne Gore u zemljama Beneluksa Vesku Garčeviću da se "Gorski vijenac", niti bilo koje književno delo, neće koristiti kao dokaz.

Kako je saopšteno iz crnogorske vlade, Garčević je zatražio od glavnog tužioca Haškog tribunala objašnjenje povodom navoda tužiteljke Gustavson na suđenju Radovanu Karadžiću da je delo Petra Drugog Petrovića Njegoša bilo inspiracija i poziv za etničko čišćenje tokom rata u BIH.

Garčević >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, kako se navodi, istakao da je dovođenje “Gorskog vijenca” u vezu s ratnim zločinima u BiH proizvod jednostrane i površne interpretacije tog dela, ukazujući da se radi o istorijskom sjevu, napisanom u prvoj polovini 19. veka, koji se odnosio na sasvim druge istorijske događaje i kontekst - borbu Crne Gore za oslobođenje od Osmanskog carstva u 17. veku.

On je naglasio da je Njegoš bio jedan od najvećih umova svog vremena i utemeljivač crnogorske države, koja je negovala i neguje multietnički i multikonfesionalni sklad među građanima koji u njoj žive i snažan je zagovornik pomirenja i suživota na prostorima Zapadnog Balkana, po čemu je i šire međunarodno prepoznata.

"Ovo je na najbolji način dokazano upravo tokom tragičnog raspada bivše Jugoslavije, kada je Crna Gora bila utočište za brojne stanovnike iz ratom zahvaćenih područja bez obzira na njihovu veru i naciju”, naveo je Garčević.

Bramerc je, kako se navodi, ukazao da su mediji tendenciozno izvukli iz konteksta iskaz tužiteljke Gustavson.

On je naveo da nije namera, niti uloga Tužilaštva da tumači književna dela ili događaje koji su kulturno ili istorijsko nasleđe jednog naroda.

Bramerc je istakao da se “Gorski vijenac”, niti bilo koje književno delo neće i ne može koristiti kao dokaz u sudskom postupku pred Tribunalom u Hagu.

On se, kako je saopšteno, saglasio da jednostrane interpretacije, zbog osetljivosti slučaja, mogu da imaju negativnu političku konotaciju i da ovakvim pitanjima treba pristupati s potrebnom opreznošću.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.