Nizozemski volonteri obnavljaju livanjske škole

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Avg.2014, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nizozemski volonteri obnavljaju livanjske škole

Ova lijepa priča seže još od 2010. godine kada je Aart de Ruiter, kao EUFOR-ov časnik boravio u Livnu, obilazio škole i zamijetio da su u prilično lošem stanju, pogotovo one seoske u kojima su djeca zimi, zbog hladnoće u učionicama, na nastavi sjedila u jaknama. I premda je Livno 2.000 kilometara daleko od njegovog doma u Nizozemskoj, ono je i dalje ostalo u mislima i srcu.

Sa svojom suprugom je osnovao Zakladu za obnovu škola. U 2011. sa učenicima i profesorima volonterima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << obnovio je područne škole u Vidošima i Čukliću, 2012. u Srđevićima i Ljubunčiću, a prošle godine svoje vrijeme, energiju i vještinu stavili su na raspolaganje učenicima u livanjskim selima Guber i Golinjevo.

Poveznicu između Arta i Strukovne škole, odnosno ravnatelja Saše Grabovca, napravio je drugi dobri duh Livna, Tomas Nettleton, direktor World Hope Internationala, koji se, neplanirano, našao i u ulozi prevoditelja.  Aart de Ruiter, profesor iz Baarna (Nizozemska):

„Bio sam ovdje u posjeti, u maju ove godine, i Tomas me poveo da vidim ovu školu, gdje sam se sreo sa Sašom. Vidio sam da je on osoba puna entuzijazma, i odlučio sam skupiti donaciju za ovu školu.“

Tom prigodom je posredstvom World Houpa donirao 1.250 Eura za uređenje mokrih čvorova u objektu sportske dvorane, kazao nam je ravnatelj Srednje strukovne škole Saša Grabovac:

„Došli smo u ovu školu da Aart vidi šta se  napravilo. Po njegovim riječima, on je prezadovoljan. Zahvaljujući ovoj donaciji, zahvaljujući našim ljudima, kolegama iz škole, napravili smo nove WC-e, muške i ženske, jednu novu malu učionicu. Sa malo novaca, ali sa puno truda i dobre volje, puno toga se može napraviti. Evo, mi smo tek počeli. Hvala Aartu, hvala Rotary klubu iz Nizozemske, hvala Tomasu. Mi smo tu, nadam se da ćemo nastaviti ovaj projekat.“

Kako bi osigurao dodatnih 1.000 Eura za ovu školu, kao i sredstva za Zakladu, Aart će za njih lobirati na 2.100 kilometara dugačkom biciklističkom putu od Livna do Nizozemske.

„Planiram voziti oko sto kilometara na dan, ali ću uzeti i poneki dan za odmor, tako da mislim da će putovanje trajati oko 28 dana.“

Kako bi odali počast dobrom čovjeku i hrabrom biciklisti, koji se sam uputio na tako daleki put, dres svoga kluba darivali su mu i iz grada ga par kilometara ispratili članovi Biciklističkog kluba „Livno“.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.