Nisu više neutralni? Potpisana deklaracija

Izvor: B92, 07.Jul.2023, 15:47

Nisu više neutralni? Potpisana deklaracija

Švajcarska i Austrija su danas potpisale deklaraciju o nameri da se pridruže evropskom sistemu protivvazdušne odbrane "Nebeski štit" (Sky Shield).

Obe zemlje su istakle da potpisivanje deklaracije ne utiče na njihovu politiku neutralnosti koja ostaje nepromenjena, piše BBC.

Britanski javni servis navodi da je reč o istorijskom trenutku za Švajcarsku, ali da pojedini Švajcarci strahuju da će taj potez ugroziti njegu dugogodišnju neutralnost. Sa druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz švajcarske vlade poručuju da će rad sa evropskim susedima na zajedničkom sistemu imati strateški i finansijski smisao.

Reč je o sistemu koji je Nemačka pokrenula nakon ruske invazije na Ukrajinu, a osmišljen je tako da omogući evropskim zemljama da zajedno kupuju odbrambene sisteme i zajedno sprovode vežbe.

Deklaraciju je do sada potpisalo 19 zemalja, uključujući Veliku Britaniju, nordijske i baltičke zemlje, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.